Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam psa koji je star 2 godine i rasa je patuljasti špic (pomeranac). Mom psu je počelo da se oseća neprijatan miris iz usta. Šta to može da bude. Jede samo granule jer ima osetljiv stomak (koliko sam informisan ta rasa ima po prirodi osetljiv stomak), pa po savetu veterinara mu dajemo samo određene granule i određenu poslasticu. Da li imate savet šta da radim, da li je potrebno da mu peremo zube ili nešto drugo. Probao sam sa pranjem zuba ali je jako tvrdoglav i nema šanse da mu ih operem kako treba. Nadam se da ćete uspeti da mi odgovorite! Srdačan pozdrav! Mihajlo


O: Halitoza je pojava neprijatnog zadaha iz usta i može se javiti kod svih starosnih kategorija. Može biti posledica bakterijskih naslaga na jeziku, upaljenog zubnog mesa, pokvarenih zubi, dijabetesa, bolesti bubrega, probavnog sistema i bronhija, kao i uzimanja nekih lekova, virusnih ili metaboličkih bolesti. Važno je lečitit uzrok: povrede se leče, strana tela uklanjaju, problemi sa zubima koriguju, a metabolički poremećaji kontrolišu i sprečava se njihovo ponovno pojavljivanje.

Gotovo svaki pas tokom života razvije neku od periodontalnih bolesti. Primarni razlog je slaba zubna higijena, a psi s periodontalnom bolešću obično imaju zadah iz usta. Periodontalnu bolest može se sprečiti redovnim četkanjem zuba. Hranjenje suvom hranom pripremljenom za čišćenje zuba samo po sebi neće sprečiti pojavu periodontalnu bolest. Proverite da li se u ustima Vašeg psa nalazi crvena liniju na granici sa zubima: ona je prvi znak upale desni (gingivitisa). Lečenje na ovom stepenu sprečava razvoj gingivitisa u periodontalnih bolesti.

O periodontalnim bolestima i gingivitisu pisali smo u odgovorima koji glase Gingivitis (zapaljenje desni) i perodontitis i Izrasline u usnoj duplji doge/Gingivitis.

Kako bi sistemski pristupili problemu neprijatnog zadaha iz usta Vašeg psa, potreban je pregled u veterinarskoj ambulanti, kako bi se utvrdio tačan uzrok halitoze, i da se prema dijagnozi preduzme odgovarajuće lečenje.

U našim prodavnicama nudimo široku paletu proizvoda, hrane i medicinskih preparata za negu usne duplje, pa Vas pozivam da nas posetite. Neki od preparata namenjeni ovom problemu u našoj ponudi su ICF Gel za pse i mačke Stomodine, Orme Naturali Care sa enzimima u spreju, Sweden Care ProDen PlaqueOff za uklanjanje kamenca, Vibracov Vet AquaDent za dentalnu higijenu, kao i raznovrsan izbor četkica za zube.

O neprijatnom zadahu možete dodatno pročitati u sledećim tekstovima: Zadah iz usta i Problem sa zubima i zadahom psa.

OZNAKE: