ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam štene mešanca od 3 meseca. Zanima me pored granula, šta sve smem od povrća i mesa da dajem kao obroke? Kada je izvedem napolje (ovo se ne dešava stalno) uporno želi da jede zemlju (negde sam pročitala da je to zbog nedostatka vitamina). Kako to nadomestiti kroz ishranu? Naravno uvek mogu da kupim kapsule ali možda je ovako prirodnije. Unapred zahvalna, Danica.

O: Vaš ljubimac jede zemlju, najverovatnije iz razloga što mu nedostaju vitamini i minerali u organizmu. Ova pojava se naziva alotriofagija, a to je neprirodan apetit koji nastaje obično kod poremećene razmene mineralnih i vitaminskih materija u organizmu i to uglavnom zbog njihovog nedostatka u organizmu.

Razlikujemo relativan nedostatak vitamina (hipovitaminozu) i stanje kada pojedinih vitamina u telu gotovo nema (avitaminozu). Vitamini u organizmu učestvuju u razmeni materija, u intermedijarnom stvaranju ugljenih hidrata, masti i belančevina. Neki vitamini važni su faktori u razmeni mineralnih materija, a posebno kalcijuma, fosfora, sumpora i gvožđa, a drugi učestvuju u stvaranju kreatinina u mišićima, pigmentnim i dr. materija.

Neki vitamini deluju kao kofermenti, a neki su u uskoj vezi s materijama hormonalne delatnosti, bitni su za imunološki odgovor organizma, učestvujući kod prenosa nervnih impulsa.


Nestašica vitamina nastaje u prvom redu zbog nedostatka vitamina u hrani - primarna ili alimentarna nestašica vitamina. Uzrok nedostatka vitamina mogu biti i različiti poremećaji koji otežavaju primanje, upijanje i iskorištavanje vitamina u telu ili povećavaju njihovu potrošnju. Poremećaji koje dovode do sekundarnog nedostatka vitamina svode se na poremećaj u varenju i endokarenciji zbog poremećaja u promeni materija.


Kako bi uklonili nestašicu vitamina i minerala u organizmu, potrebno je ljubimcu da dodajete u hranu vitaminsko-mineralne preparate poput Animastratch preparata, Vetoquinol paste, Canvit, i sl.


Izuzetno je teško napraviti pravilan odnos hranljivih materija kod kuvane hrane, te se preporučuje korišćenje superpremijum hrane, koja sadrži balans svih hranljivih materija potrebni psu za normalan rast i razvoj i ne zahtevaju korišćenje bilo kojih vitaminskih dodataka.


O ishrani psa kuvanom hranom možete pročitata u pitanjima koji glase Kombinacija gotove hrane za pse i kuvane hrane i Kuvana hrana.

O ishrani psa mesom i povrćem opširno možete pročitati ovde: Sirovo meso u ishrani, Svinjsko meso u ishrani, Voće i povrće u ishrani i Beli luk i povrće u ishrani psa.
 

OZNAKE: