mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Htela bih da se posavetujem sa vama, imam maltezera, mužjak je u pitanju, star godinu dana. Imam problem, dlaka mu se umrsila i stvorili se čvorići, stalno se češlja i odjednom ovo, htela bih da vas pitam šta da naručim i kako to da otklonim? Pozdrav, Ivana

O: Maltezer je mali pas za pratnju sa bogatom, svilenom belom dlakom koja pada do zemlje sa svih strana. Dlaka je jednoslojna, bez poddlake, i ne bi trebalo da bude ni talasasta ni kovrdžava. Trebalo bi da bude sjajna, gusta, teška dlaka od oko 22 cm. Boja joj je čisto bela, iako je prihvatljiva svetla boja slonove kosti.

Dlaka na vrhu glave je najčešće zavezana u „top knot“ tj. visoki rep, kako ne bi smetala očima. Neki vlasnici svoje pse šišaju na kratko kako bi manje vremena provodili u uređivanju svog psa. Maltezer se linja sasvim malo ili čak nimalo i dobar je za one koji pate od alergije.

Svakodnevno češljanje duge dlake je veoma važno, ali morate biti pažljivi jer je dlaka veoma meka.

Ako se to ne radi redovno, dlaka može postati čupava i zapetljana, što će i vlasniku i njemu zadati velike muke.
S obzirom da češljanje maltezera iziskuje mnogo vremena, štene najprije treba da naviknete na mirno ležanje dovoljno dugo.


Pri svakom češljanju dobro je naneti regenerator u spreju obogaćen uljima za dlaku jer sprečava lomljenje dlake. Treba očetkati celo krzno, a ne samo vrhove. Najpre počinjete pin četkom, a češljem za razdeljivanje odvajajte deo po deo. U održavanju dugog krzna bitan je i način četkanja. Najveće greške su kratki pokreti iz zgloba koji lome dlaku. Dlaku treba češljati čitavom dužinom, a završiti samo laganim pokretom, jer pokreti koji iziskuju okretanje u zglobu mikroskopski lome vrhove dlake, čime se ne može postići dovoljno dugi rast dlake.


Za rasčešljavanje dlake kod maltezera možete koristiti uljane sprejeve poput Flamingo sprej sa makadamskim orahom kao i Karlie Perfect Care Dentalging Aid sprej, koje možete pronaći u našoj ponudi. Takođe su dostupni i Greenfield balzam AntiTangle, kao i kondicioner za lakše rasčešljavanje od istog proizvođača.


Čvorići nastali zapetljavanjem dlake prvo se moraju prstima ruke olabaviti ili odmrsiti koliko je moguće, potom isprskati nekim od navedenih sprejeva za lakše rasčešljavanje, umasirati, ostaviti nekoliko minuta i razmrsiti do kraja metalnim češljem, a nakon toga treba dlaku iščetkati posebnom četkom s metalnim nastavcima, koje možete pronaći u ponudi Pet centra.

OZNAKE: