Povratak

Agresivnost mužjaka bernandinca prema ženki pri pokušaju parenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Vlasnik sam Bernardinca star 2 god, i doveo sam mu ženku da se pare, toliko je bio agresivan da kad sam ga pustio ujeo je za glavu. Dok je bila u njegovom prisustvu on je bukvalno zver postao, iako je jedan bas divan i miran pas. Šta se tu desilo ja stvarno ne znam. Ako možete neki savet ili šta već. Hvala puno unapred. Aco

O: Bernardinac je pripadnik velike rase pasa. Po karakteru je dobar, poslušan, veran, miran i promišljen. Nadaren je predviđanjem atmosferskih promena. Često se dešava da ne podnosi manje pse, ali je izuzetno pažljiv sa decom. Ženke su sitnije i visina im iznosi najmanje 65 cm. Mužjaci su krupniji, imaju veću glavu i njihova visina bi trebala najmanje da iznosi 75 cm. Težina zavisi od veličine i građe tela, minimalno je 73 kg, ali može iznositi i preko 117 kg. Bernardinac je hrabar i pouzdan pas koji treba puno prostora i redovno kretanje. Nazivaju ga još i "nežnim divom" i nije prikladan za život u gradu.

Agresivno ponašanje rezultat je dominantnog ponašanja kod psa, a da li je to nasledno svojstvo ili neki od poremećaja ponašanja izazvan određenom situacijm, teško je reći.

Svakako je potrebno kod pasa koji se kasnije puštaju u rasplod, a živeli su samo u kontaktu s ljudima, poštovati pravilo teritorijalnosti i upoznavanja. Ponekad je, nažalost, reprodukcija kod takvih ljubimaca i neostvariva, stoga se ne preporučuje forsiranje.

Kod sledećeg pokušaja svakako Vam savetujem da koristite brnjicu, naime kod pasa kojima je ovo prvo parenje nije retkost da se javi agresija u navedenoj situaciji. Međutim, potreban je maksimalni oprez jer postoji mogućnost da se dogodi napad od strane ženke. I, naravno, izaberite drugu ženku.


O agresivnosti i njenim tipovima možete pročitati u okviru tekstova Agresivno ponašanje i dresura psa i Dresura agresivnog psa.

Uopšteno o parenju možete pročitati u našem prethodnom odgovoru Parenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs