Povratak

Iznenadno mokrenje u kući kod psa koji je prethodo naučio da obavlja nuždu napolju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam muškog maltezera starog 4 godine i zadnjih pola godine je počeo da vrši malu nuždu na stolu ili na krevetu ili tako gde god može popne se i izvrši nuždu. A pri tom se pas redovno izvodi po više puta dnevno. Da li možete da mi nekako pomognete kako da rešim problem? Hvala

O: Psi koji mokre u kući, a prethodno su naučeni da to rade napolju, najčešće su uplašeni, nesigurni, a često i podložni stresu, što znači da se prema njima treba odnositi s posebnom pažnjom.


S obzirom na Vaš opis situacije, trebalo bi prvo isključiti urinarnu inkontinenciju. O ovom problemu detaljno možete pročitati u okviru sledećih odgovora: Nekontrolisano mokrenje/Inkontinencija urina, Inkontinencija i Nekontrolisana stolica i mokrenje – Inkontinencija.

Dakle, kako bi se ustanovilo da se ne radi o zdravstvenom problemu nemogućnosti zadržavanja mokraće, trebalo bi napraviti neke od osnovnih pretraga u veterinarskoj ambulanti.

Ukoliko se utvrdi da ne postoji zdravstveni problem, može se raditi o poremećaju ponašanja.

Neki psi uriniraju po stanu zbog neadekvatnog odgoja pa ih, na teži način, treba ponovo naučiti normama ponašanja koje su trebali da usvoje u ranijoj dobi.

Ima pasa koji su jako vezani za svoje vlasnike i bilo kakav oblik odvajanja, ukoliko se ovakve promene dešavaju u Vašoj porodici, doživljavaju vrlo emotivno, promenom ponašanja (koji može da obuhvata lagane nervoze, do jačih oblika depresije), što može dovesti i do mokrenja „iz protesta“. U ovakvim slučajevima psa treba postepeno navikavati na sve duže i duže periode odvajanju, kako mu odvajanje, npr. dok ste na radnom mestu, ne bi predstavljalo preveliki stres.

Psi komuniciraju na različite načine: stavom tela i ponašanjem, oglašavanjem, te mirisnim oznakama. U fecesu i izmetu pasa nalaze se materije specifičnog mirisa (feromoni) koji prenose podatke o pojedinoj životinji, kao što su npr. polni status ženke ili autoritet mužjaka.

Psi su društvena bića tako da ljude prihvataju kao vlastiti čopor. U takvoj grupi postoji čitavi niz pravila ponašanja, a svaka jedinka ima određenu poziciju. Na vrhu hijerarhijske lestvice dominira tzv. alfa jedinka i ona je vođa čopora. Pozicije svakog od članova grupe redovno su podložne promenama.

Potrebno je detaljno istražiti što je podstaklo Vašeg psa, odnosno kakva promena se dogodila u njegovoj rutini da je počeo reagovati ponovnim mokrenjem. Razgovarajte o tome sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs