Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam ženku dobermana stara skoro 4 godine. Za 15 dana treba da se šteni. Preblem je što joj je otekla zadnja desna noga. Isti problem sam imao nedavno kod druge ženke koje je nažalost uginula. Molim vam za neki savet šta je najbolje uraditi. Do sada sam ima loše iskustvo. Pozdrav, Mirko

О: Natečenje noge Vašeg psa može biti različite etiologije, a stvarno stanje moguće je utvrditi jedino kliničkim pregledom. Stoga Vam mogu samo navesti moguća stanja koja mogu biti u pitanju. Možemo govoriti ili o apscesu, fistuli, ubodima insekata, ugrizima različitih životinja, hematomu, seromu, tumoroznim tvorevinama.


Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizovana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokom. Apsces potkožnog tkiva ispoljava se lokalnim znacima upale: crvenilo, otoci, toplina i bol te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija (primetan gnoj u šupljini pri dodiru). 

Apscesi i fistule nastaju različitom etiologijom te dovode do te situacije da, najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožno tkivo ti stvaraju upalni proces.

Bakterije uništavaju lokalne ćelije i luče svoje otrove. Iako je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati hroničan. Pod takvim uslovima upalni podsticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizovana, što onemogućava delotvornost lečenja.


Usled trauma često se javlja hematom. Hematom predstavlja izliv krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mestu gde krv iz povređenog nerva pod pritiskom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina.


Telo postepeno upija sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sistema evakuiše. Međutim, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smeštaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno da se resorbuje. Punkcijom hematoma se dobija krv ili serum.


Moguća su i nakupljanja gnoja na koži u obliku pustula (gnojni mehurići), furunkula (čir dlačnog tobolca) ili karbunkula (čir nastao stapanjem više furunkula). Takođe, moguće je da se radi o cisti, i o inficiranom dlačnom folikulu.


Tumori su novotvorevine, izrasline koje predstavljaju ekcem normalnog rasta tkiva s neograničenim i nesvrsihodnim bujanjem tkiva. Kvržice na koži ili ispod kože koje su mekane i bezbolne obično su benignog karaktera.

Potrebno je obaviti klinički pregled kojim će se palpacijom prema obliku, temperiranosti i bolnosti dobiti uvid u karakter nastale strukture i prema tome sprovest lokalno i opšte lečenje, koje će podrazumevati i antibiotsku terapiju. S obzirom na lokaciju i dužinu trajanja još jednom preporučujem pregled kako bi se tačno utvrdilo jesu li promene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima....

Savetujem Vas da psa odvedete kod veterinara, koji će problem sanirati i uspešno izlečiti, jer ne postoji ništa što biste Vi lično mogli da učinite kako biste pomogli Vašem ljubimcu.


Tokom graviditeta neophodno je kuji ponuditi što kvalitetniju ishrani, kako bi organizam izdržao trudnoći i kako bi svi mladi bili zdravi.

Detaljno o ishrani gravidne kuje pisali smo u tekstovima koji glase Parenje i ishrana u toku graviditeta i Graviditet kuja.

OZNAKE: