ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pas mi ima dekubitis na laktovima. Čime da joj mažem kako bi joj se to izgubilo? Darko

O: Dekubitus lakta često se još naziva i žulj zbog pritiska. To je pojava koja je dosta česta kod većih i težih rasa pasa, češće kod kratkodlakih.

Nastaje kao posledica ležanja, najčešće na koštanim izbočinama (na lumbalnom delu kosti, kukovima, petama, ramenom ili lakatnom zglobu). Stalni pritisak telesne težine izaziva i sužavanje krvnih nerava, što smanjuje dotok vazduha zahvaćenog područja, dolazi do ispadanja dlake, isušivanja kože, koja gubi na elastičnosti, ljušti se i puca, što otvara mogućnost nastanka infekcija.


Lečenje se zasniva na lokalnom aplikovanju masti, koja će koži vratiti elastičnost, a time i onemogućavanje pucanja i stvaranja ranica koje bi se mogle zakomplikovati nekom bakterijskom infekcijom.

U tu svrhu Vam preporučujem ''Flogocid'' mast, koju možete naći u našim apotekama, a koja deluje antibakterijski, antiflogistički, podstiče obrambene snage organizma, a koži vraća potrebnu masnoću. Osim lokalne terapije, psima bi bilo dobro omogućiti mekani ležaj, kako bi se što više smanjio pritisak na koštane izbočine.

 

OZNAKE: