aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kucu staru 13 godina, koji je u početku kašljao, a onda posle saveta veterinara, da mu damo da pije Panklav, naglo je pao i ne može da ustane, kasnije je terapija nastavljena sa Dovicinom, njemu ništa nije bolje, nalazi krvi su mu u redu, a veterinar koji ga je lečio nam je rekao da se radi o bolesti zvanoj erlihioza. Zanima me dalji tok lečenja. Šta da radim, gde da ga odnesem i koji tretman da upotrebim da mu bude bolje. Hvala unapred! Vera

O: Erlihioza je bolest kod pasa uzrokovna rikecijom (bakterijom) Ehrlichia spp., podeljenom u tri grupe: 1. E. Canis (nađene u cirkulirajućim leukocitima), E. Ewingii (pseća granulocitna erlihioza) i E. Chafeeensis (subklinička infekcija); 2. E. Equi i E. Phahocytophila; 3. E. Risticii i Sennetsu. Najnovija istraživanja pokazuju da ima još neidentifikovanih Ehrlichia kod pasa.


E. Canis uzrokuje krpelj Riphicephalus sanguineus koji izaziva i prenosi bolest preko bale psa. Period inkubacije je 1 do 3 nedelje. Bolest ima 3 stadijuma.

U akutnom obliku uzročnik se širi od mesta ugriza krpelja u slezinu, jetru i limfne čvorove i uzrokuje povećanje tih organa te blagu trombocitopeniju (smanjenje broja trombocita), zahvata endotelne ćelije i uzrokuje upalu krvnih nerava (vaskulitis). Skraćuje vek trombocita i tako izaziva trombocitopeniju, promenljivu leukopeniju (smanjenje broja leukocita), te blagu anemiju.

Subklinički tok (bez kliničkih simptoma) jeste da rikecije perzistiraju u organizmu gde protivtela reaguju pojačanim imunim odgovorom, a trombocitopenija i dalje perzistira. Hronični tok podrazumeva zahvaćenu funkciju koštane srži. Javlja se sklonost krvarenju zbog trombocitopenije i vaskulitisa, povećanje limfnih čvorova i slezine. Promene na CNS-u, očima i plućima koje su posledica vaskulitisa.

Postoji rasna predispozicija E. Canis kod dobermana i nemačkih ovčara.

U anamnezi od vlasnika saznajemo da je pas letargičan, depresivan, ne jede, ima temperaturu, javljaju se spontana krvarenja (prilikom kijanja iz nosa), respiratorne smetnje, nekoordiniranost kretnji, tikovi glave i bol u oku. Dobijamo podatak o nalazu krpelja.

Kliničkom pretragom u akutnoj fazi bolesti nalazimo krvarenja po mukoznim membranama, povezano s temperaturom i povećanje svih limfnih čvorova. Na plućima nalazimo otežano disanje i šumove, povećanu osetljivost.

Mnogi psi ozdrave bez terapije i pređu u subkliničku fazu.

U hroničnoj fazi bolest se pojavljuje u neendemskim područjima. Nastaju spontana krvarenja, anemija, povećanje svih limfnih čvorova, edem mošnice i ekstremiteta, povećanje slezine i jetre, upala oka.

Rizični faktor je česta istovremena pojava i babezioze, hemobartoneloze i hepatozoonoze koji pogoršavaju stanje.

Diferencijalno dijegnostički treba ukloniti imunološki izazvanu trombocitoeniju, sistemski lupus eritrematosus, multipli mijelom, hroničnu limfocitnu leukemiju i brucelozu.


Nalaz krvi u akutnom stadijumu je trombocitopenija, anemija, leukopenija, leukocitoza i monocitoza (povećanje broja) ukoliko bolest prelazi u hronični oblik, blago povećanje vrednosti jetrenih enzima, ureje, kreatinina i ukupnog bilirubina. Hiperglobulinemija se javlja postepeno 1 do 3 nedelje postinfekcijski. Proteinurija se javlja kod polovine pacijenata.

U hroničnom toku javlja se pancitopenija, hiperglobulinemija, hipoalbuminemija te visoke vrednosti ureje i kreatinina. Ostali laboratorijski testovi su serološki.

Lečenje u akutnoj fazi daje izvrsnu prognozu ukoliko je primenjena adekvatna terapija. U hroničnom slučaju za oporavak treba oko mesec dana o prognoza je loša ako je jako zahvaćena koštana srž. Progresija iz akutne u hroničnu fazu može biti sprečena sa ranim efektivnim lečenjem međutim kod mnogih pasa moguć je ponovno vraćanje bolesti i godinu dana kasnije.

Za lečenje se koristi doksiciklin koji je tetraciklin (Vibramicin) i imidokarb (Imizol).

Savetujem Vas da ostanete u stalnom kontaktu sa veterinarom, koji jedino može sporovesti lečenje Vašeg ljubimca. Ukoliko ne znate gde da odvete ljubimca možete se obratiti kolegama sa fakulteta Veterinarske medicine u Beogradu.

OZNAKE: