aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam labradora koji je star 6 godina. Prateći vas, a i iz iskustva sa psima, saznao sam da kada psu testisi pocrne da se radi o karcinomu testisa. Zanima me, pošto ima jednu crnu tašku oko 5 mm na testisu, da li bi možda trebo da obratim pažnju na to i koji je vas savet. Srdačan pozdrav, Željko

O: Crna tačka na testisu može ukazati na pojavu dermatitisa izazvanog alergijskom reakcijom ili usled pojačane pigmentacije, pojava mladeža itd.

Alergijski dermatitis može da bude najčešće uzrokovan proteinom iz pljuvačke buve, zatim može biti uzrokovan i nekim drugim alergenom.

Alergeni iz hrane su najčešće proteinskog porekla, a mogu biti i materije koje nisu belančevine. Kod pasa alergeni koji najčešće izazivaju promene na koži su: piletina, ćuretina, govedina, pšenični i mlečni proizvodi.

Alergijske promene na koži mogu izazvati i materije koje nisu iz hrane već iz okoline i koje su u direktnom kontaktu sa kožom (razne biljke, prostirke, sredstva za higijenu itd.), kao i postojanje ektoparazita.

O alergijskom dermatitisu pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med, u tekstu koji glasi Češanje, proređivanje dlake i promena boje kože/Alergijski dermatitis.

Tamnjenje kože ili hiperpigmentacija kod pasa obično je posedica prekomerne količine melanina u ćelijama. Kao jedan od uzroka ovakvoj promeni navodi se atopični dermatitis. Najčešće zahvaćena područja na psu su prepone, pazuh i mesta između prstiju.

Kao reakcija na nepoželjni nadražaj duže vreme i sama koža s vremenom menja boju. Umesto bledoružićaste boje polagano se razvija tamnije pa i crno prebojavanje, a naročito na onim mestima gde je koža bila prethodno zacrvenjena.

O hiperpigmentaciji možete opširno pročitati u prethodnim odgovorima: Hiperpigmentacija – tamnjenje kože i Hiperpigmentacija – “crna koža”.

Osim promene pigmentacije, na koži se mogu javiti i makule ili mrlje. Makule su jasno ograničene promene veličine manje od 1 cm, dok su mrlje manje ograničene promene, ali većih dimenzija.

Dijagnostika karcinoma je moguća samo na osnovu pregleda veterinara i patohistološkog nalaza, pa Vas savetujem da se obratite veterinaru za pregled.

O tumoru testis pisali smo opširno u sledećim tekstovima koje prilažem: Tumor testisa (Carcinoma embionale testis), Tumorozne promene nespuštenih testisa (kriptorhizam), Tumor testisa i Orhitis/tumor testisa.

OZNAKE: