Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pročitala sam da mogu da se kombinuju Advantix i Advocate, evo odlomka iz teksta: Prvo stavljaš Advocate pa 48h nakon toga Advantix na udaljenosti 2 do 3 cm u odnosu na mesto gde je stavljen Advocate. Advocate deluje samo na larve srčanog crva i uspešno ih uništava dok na odrasle crve ne deluje. Šta vi mislite o tome? Hvala i pozdrav, Danijela

О: Advantix i Advocate se mogu koristiti za psa, i jedan i drugi, ali ne istovremeno. Razmak pri davanju ampula treba da bude najmanje 14 dana.


U nastavku navodim detaljnije informacije o sastavu, primeni i načinu delovanja ovih preparata.


Advocate spot-on se primenjuje za pse i mačke. Aktivne materije Imidakloprid i Moksidektin su združene u ovom preparatu. Imidakloprid se prenosi preko tela ljubimca kako bi se zaštitio protiv buva i pasjih pauši, a moksidektin se upija kroz krvotok gde deluje na unutrašnje parazite i šugarce.

Advocate dolazi u ampuli, sadržaj ampule potrebno je nakapati na kožu svog ljubimca kako biste mu jednom mesečno pružili najpotpuniju zaštitu.


Advocate prekida hranjenje buva kroz 3 do 5 minuta, ubija i odrasle i razvojne oblike buva kroz 20 minuta po kontaktu, ubija 98 - 100% buva unutar 12 sati nakon prve aplikacije, ubija buve koje kasnije dođu na psa ili mačku kroz sat vremena, prekida životni ciklus buva jer ubija njihove razvojne oblik, kao i odrasle jedinke, smanjuje rizik pojave alergijskog dermatitisa uzrokovanog buvama.

Advocate, takođe, sprečava pojavu srčanog crva i kod pasa i mačaka (Dirofilaria immitis), kojeg prenose komarci. Srčani crv je opasan parazit koji može uzrokovati fatalne posledice za Vašeg ljubimca. Advocate gotovo u 100%-tnoj meri uklanja crevno-želučane gliste, kod pasa i mačaka, kojima se mogu zaraziti i ljudi. Advocate uništava odrasle jedinke i njihove razvojne oblike.

Advocate je delotvoran protiv ušnih šugaraca (grinje) koji se obično nalaze u spoljašnjem ušnom kanalu, gde uzrokuju snažnu iritaciju. Sarkoptes šugarci uzrokuju vrlo neugodnu kožnu bolest čiji su simptomi takođe iritacija i slabost. Advocate je delotvoran i protiv demodikoze, jedne od najčešćih kožnih bolesti kod pasa, uzrokovane parazitom Demodex Canis. Ispoljava se lošim stanjem kože psa, odnosno mestimičnim ili proširenim područjima lezija (otpadanja dlake). Advocate sprečava i pasje pauši, koje sisaju krv psa, a uz to mogu uzrokovati ozbiljan svrab i iritaciju.

Advocate je siguran za štence nakon 7 nedelja i za mačiće nakon 9 nedelja starosti. Advocate deluje čak i ako kupate svog ljubimca, ukoliko pokisne u šetnji ili ga šamponirate. Ampulu možete primeniti čim se Vaš ljubimac osuši nakon kupanja.

Advantix Spot-on je antiparazitik, ektoparaziticid za lokalnu primenu, kombinacija permetrina i imidakloprida, namenjen isključivo za pse. Vrlo je delotvoran insekticid, akaricid i repelent. Imidakloprid deluje protiv odraslih parazita (adulticid) i njihovog dejstva (larvicid) te onih u okolini, i to nakon dodira s dlakom i kožom psa. Permetrin je insekticid i akaricid iz skupa piretroida. Nakon dermalnog davanja Advantixa, aktivne materije se brzo raspoređuju po koži i dlaci (transpozicija) i tu ostaju aktivne oko 4 nedelje. Transkutano se upijaju relativno male količine, što ne umanjuje delotvornost preparata.

Nakon tretiranja buve uginu u roku 24 sata, a naknadna infestacija sprečena je tokom 4 nedelje. Preparat nanesen na kožu deluje akaricidno i repelentno tokom 4 nedelje na krpelje Rhipicephalus sanquineus i Ixodes ricinus, a 3 nedelje na Dermacentor reticulatus. Krpelji koji su u vreme davanja Advantixa na psu ne moraju uginuti unutar 2 dana nakon tretmana, već mogu ostati pričvršćeni i vidljivi. Stoga se pre lečenja preporučuje ukloniti prisutne krpelje kako bi se sprečilo da se "prihvate " i uzmu krvni obrok.

Jednokratnim tretmanom osigurava se repelentno dejstvo protiv insekata (papatači i komarci) s različitim trajanjem dejstva, u zavisnosti od vrste parazita: tokom 2 nedelje - Phlebotonus papatasi, tokom 3 nedelje - Aedes aeqypti, tokom 4 nedelje - Culex pipiens i stajske muve (Stomoxys calcitrans - pecavka ljuta).

Nakon jednokratnog tretiranja sprečena je infestacija pasa krpeljima i buvama najduže 4 nedelje, a time je umanjena opasnost prenosa bolesti. Reinfestacija pasa novim buvama iz okoline može se javljati do 6 nedelja ili duže nakon započetog lečenja. Za optimalno suzbijanje invazije pasa buvama treba ih tretirati jednom mesečno. Istovremeno se preporučuje korišćenje sredstva za uništavanje odraslih buva i njhovih razvojnih stadijuma u okolini životinje. Nakon jednokratnog tretmana repelentno dejstvo na komarce, insekte iz roda Phlebotomus (papatači), te mušice pecavke traje oko 4 nedelje i u tom razdoblju umanjena je opasnost prenosa bolesti (npr. lišmanioza, dirofilarioza).

Kondraindikacije navode da se Advantix Spot-on preparatom ne smeju tretirati mačke bilo koje dobi, štence mlađe od 4 nedelje i lakša od 1,5 kg, i jedinke preosetljive na aktivne ili pomoćne materije prepaprata. Advantix za pse sme se primeniti samo na kožu.

OZNAKE: