Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam ženku malamuta staru 5 meseci. Ima samo 12kg i 48 cm visine. Plašim se da se ne razvija kako treba. Šta bi za nju bilo normalno? Ana

O: Aljaski malamut je pas koji izgledom liči na vuka. Težina odraslog psa je oko 40 kilograma, a visina 58-71 cm. Očekivana životna starost je 12 godina. Poreklom je iz SAD-a. Glava mu je velika i snažna, oči smeđe, uši trokutaste i uspravne, telo jako i mišićavo, dlaka gusta s vrlo gustom poddlakom, a rep je poput perjanica nošen visoko na leđima.

Težina šteneta 5 nedelja starog varira u zavisnosti od toga da li se radi o ženki ili mužjaku, od njegovog genetskog materijala (prabaki, pradedovi, bake, dedovi, roditelji...), navikama u ishrani i sl., te može biti težak između 5 i 10 kg za tu životnu starist, U prvih 7-8 meseci štene intenzivno raste i u tom periodu postiže oko 75 % ukupne telesne mase.

Aljaski malamut spada u velike rase pasa. Štenetu velike rase potrebno je 15 meseci da odraste i razvije se u odraslnog psa. Razvoj skeletnog sistema se odvija u dve faze.

Prva faza je faza odvikavanja od sisanja do 5 meseci života. U toj se fazi razvija koštani sistem šteneta. To je faza intenzivnog rasta i štene dobija oko 130 grama dnevno i dosegne 50% težine odraslog psa. Sledi druga faza razvoja od 5.-15. meseca života. U toj fazi štene dobija i dalje na težini ali sporijim tempom. Razvija se mišićna masa i koštane strukture šteneta. Da bi se osigurao pravilan rast koštanog sistema štenetu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu.

Sistem za varenje kod šteneta još uvek je nezreo, te zbog pretrpavanja hranom može doći do proliva, a osim toga povećana telesna težina opterećuje još nerazvijene zglobove. Iz tih razloga je potrebno redovno kontrolisati telesnu težinu šteneta. Savetujem da Vašeg psa hranite hranama superpremijum kvaliteta kako biste obezbedili pravilan razvoj i rast šteneta.

OZNAKE: