Povratak

Hronična gnojna izraslina na vratu psa /Apces ili fistula

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam psa mešansa, star 16-17 godina. Sa gornje strane vrata, odmah iza glave ima izraslinu. Izraslina je malo manja od ping-pong loptice, nije dlakava i glatka je, ima otvor koji nije udubljen i iz njega izlazi redak gnoj ponek i krvav. Svakim pritiskanjem izlazi gnoj i tako svaki dan. Tu izraslinu ima već možda godinu dana. Šta bi to moglo da bude? Тijana

О: Uzroci otoka na području vrata ljubimaca mogu biti različitog porekla. Tako, možemo govoriti o apscesu, fistuli, ubodima insekata, ujedima različitih životinja, hematomu, seromu, tumoroznim tvorevinama,...

Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva ispoljava se lokalnim znacima upale: crvenilom, otokom, toplotom i bolom te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi i fistule nastaju različitom etiologijom te dovode do te situacije da, najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo te stvaraju upalni proces. Bakterije uništavaju lokalne ćelije i luče svoje otrove.

Njegov je početak obično akutan, ali apsces može biti uporan i postati hroničan. Pod takvim uslovima upalni podsticaji i dalje traju dovodeći do stalnog priliva neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularna, tj. protkana krvnim sudovima, što onemogućava delotvorno lečenja.

Kod apscesa koji ne dreniraju na površinu (kod kojih ne izlazi sadržaj) potrebno je napraviti rasecanje sadržaja i ukloniti eventualno nekrotično tkivo. To se radi zbog toga što neprikladno tretiranje često dovodi do ponovnog stvaranja upalnog procesa te pojave svih znakova apscesa. Ovakve zahvate vrši veterinar pod lokalnom ili opštom anestezijom. Kod većih apscesa, potrebno je i više puta raditi drenažu i ispiranje šupljine. U lečenju se koriste i antibiotici, a sve u svrhu prevencije re-infekcije ili preseljenje uzročnika na druge lokacije unutar organizma.


Fistula je stara rana u vidu kanala sa slabom tendencijom zarastanja, iz koje se cedi gnoj ili telesna tečnost. Fistule mogu biti prirodne ili stečene, te gnojne, sekrecijske i ekskrecijske. Gnojna fistula se sastoji od otvora, kanala i dna.

Otvor je obično levkasto uvučen, okolina je bez dlake i pokrivena gnojem. Ako se otvori i zatvori, gnoj se nakuplja unutra, pri čemu će ponovo probiti novi otvor. Dno fistule definiše gnojna šupljina u kojoj se nalazi uzrok, strano telo, nekroza, ili tkivo koje nije obeleženo. Gnojni džepovi sami po sebi deluju kao strano telo.

Kod sekrecijske fistule dolazi do ispražnjavanja sekreta otvorenih žlezda (fistula tireoidne žlezde, ductusa paratidicusa, jednjaka itd.).

U njenom lečenju potrebno je utvrditi i ukloniti uzrok, utvrditi otvor, sondirati kanal, utvrditi njegov smer i položaj, te u njemu uzrok, odnosno strano telo. Kanal se hirurški otvara, nakon čega se dno leči ili hirurški vadi, te ispira antiseptikom. Kod sekrecijske i ekskrecijske fistule, nakon uklanjanja uzroka treba težiti zatvaranja kanala.


U svakom slučaju savetujem Vam da se obratite veterinaru kako biste započeli sa terapijom i lečenjem, a sve kako bi se postojeća situacija rešila u najskorije moguće vreme.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs