Povratak

Rast, razvoj i ishrana maltezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam maltezera starog 11 meseca. Kad će se ona podrazumevati kao odrastao pas? Kada da pređem na hranu za odrasle? Nate

O: Maltezere svrstavamo u grupu "mini" pasa. Mini pase obuhvataju sve rasa koje u odrasloj dobi dostižu težinu od 1-10 kg. Očekivana tj. težina odraslog maltezera je 2-4 kg uz očekivanu visinu od 20-25 cm. Faza rasta šteneta gotovo je završena u dobi od 6 meseci, a težinu odraslog psa štene dostigne u 10-om mesecu starosti.

Do kraja rasta štene uveća svoju telesnu težinu oko 20 puta za što mu je potrebno osigurati u hrani dvostruko više energije nego odraslom psu.

Osnovne informacije o maltezerima dala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med. u tekstu Maltezer.

Hranu za odrasle mu dajete upravo nakon navršenih 10 meseci starosti. U našoj ponudi možete pronaći Royal Canin brikete Maltese Adult, Royal Canin briketi za pse Mini Adult, Brit Care brikete za odrasle pse mini rasa, potom Alleva, Purina Pro Plan, Belcano trainer, itd….

Tako intenzivan i kratak razvoj zahteva pravilnu ishranu visoke energetske vrednosti i visok udeo proteina koji moraju biti lako svarljivi da se ne bi opteretio još nezreo i mali sistem za varenje šteneta.

Štene do starosti od 6 meseci se hrani 3 puta dnevno, a nakon te starosti daju se po 2 obroka dnevno, po mogućnosti u isto vreme. Pri tome je jako bitno za normalan razvoj Vašeg šteneta da ga hranite hranom prikladnom za štenad mini rasa, kako biste mu zadovoljili gore navedene potrebe.

Više o ishrani maltezera pisalal je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u teksu koji glasi Ishrana maltezera granulama I kuvanom hranom.