Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mužjaka kangala starog 27 mjeseci i on mi ima problem sa zadnjom lijevom nogom - juče mu je urađen RTG kukova i zadnje lijeve noge. Po riječima doktora koji je uradio i pregledao ga problem je u čašici koljenskog zgloba i da je vjerovatno od nekog udara došlo do povrede čašice i koljenskog zgloba tako da sada kad lagano hoda ligament upane i čašica ga prikliješti. Zamolio bih vas da mi kažete postoji li način da se bez hirurške intervencije taj problem sanira - pozdrav i još jednom hvala sa nadom da će te mi odgovoriti, Mlađen

О: Postoje tri osnovne grupe povreda kolenog zgloba, i to: povrede koštanog tkiva (kolene čašice), povrede mekih tkiva (tetiva i ligamenata) i kombinovane povrede. Delovanjem fizičke sile na koleno često može doći i do pucanja kranijalnog ili aterijarnog krucijalnog ligamenta.

Za razliku od ljudi gde je trauma primarni uzrok povrede i bolesti kolenog zgloba i ligamenata, uzrok rupture kranijalnog krucijalnog ligamenta kod pasa je mnogobrojan.

Bez obzira na uzrok rupture, suština je u nestabilnosti kolenog zgloba čija je posledica niz reakcija prilikom skoka. U kaskadne reakcije spadaju sinovitis, degeneracija zglobne hrskavice, razvoj periartikularnih osteofita, kapsularna fibroza, povreda medijalnog meniskusa.

Karakterišu se jakim bolom, šepanjem, a ukoliko se radi o rupturi ligamenta, životinja zbog bola ne opterećuje nogu, a zahvaćeni zglob je abnormalno pokretljiv.


Rupture ligamenata uglavnom se leče operativnim putem, jer u protivnom zahvaćeni zglob je nestabilan, dolazi do pojačanog trošenja zglobne hrskavice, a za posledicu ima pojačano stvaranje sinovijalne tečnosti, što posle određenog vremena dovodi do upale zgloba. Povrede ligamenata sporo zarastaju, a oporavak ponekad traje i nekoliko meseci. Za što bolji oporavak obavezno je mirovanje.


Takođe postoje i razni dodaci koji se koriste kod problema sa vezivnim tkivom zglobova, poput Canina tablete za pse Canhydrox gag forte, Dr. Alders tablete za pse Glucosamintabs za obnovu hrskavice i Venoquinol preparta za pse Flexadin sa glukozaminom i hodroitinom.

Uporedo sa primenom ovih dodataka hrani, postoji i veterinarsko dijetalna hrana koja se koristi kod poremećaja kretanja pasa Royal Canin Vetdiet briketi za pse Mobility.

Ukoliko se, pak, radi o prelomu kostiju koje čine koštano - zglobni sistem kolenog zgloba, najčešće se savetuje hirurški tretman, koji je u principu jedini način da se dugotrajnije reši ovaj problem.


U svakom slučaju se savetuje strogo mirovanje Vašeg ljubimca.

OZNAKE: