Povratak

Komplikacije tokom i nakon porođaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

 

P: Imam jazavičarku Pegi koja ima pet godina i ovo joj je prva trudnoća. Iz razgovora sa mnogim vlasnicima pasa znam da su moguće razne komplikacije prilikom porođaja a i nakon, kako po zdravlje štenad tako i po kuji, pa me zanima na koji načim možemo sprečiti sve moguće nezgode tokom porođaja. Planiramo inače da se porodi kod kuće, veterinari u našem mestu se uglavno bave kravama i velikim životinjama, pa mislim da ne bi bili od koristi u našem slučaju. Bilo koji savet je dobrodošao. Srdačan pozdrav od Miše i ukućana

О: Komplikacije koje se mogu javiti tokom graviditeta i nakon porođaja kod kuja nisu naročito česte, međutim ukoliko se jave obično predstavljaju značajni poremećaj zdravstvenog stanja te kao takve često zahtevaju hitnu veterinarsku pomoć.

Porođaj za organizam kuje predstavlja izuzetan napor i stres, te svakako može biti podloga za ispoljavanje raznih skrivenih infekcija usled slabljenja imunološkog sistema.

Dužina trajanja štenjenja vrlo je individualna. Kod većine kuja porođaj prolazi bez većih komplikacija, izuzev onih kojima je to prvi okot, pa su zbunjene, uplašene i ponekad im je potrebna pomoć vlasnika ili veterinara.

Ukoliko se porođaj iz bilo kojeg razloga prekine potrebno je hitno potražiti pomoć veterinara.

Nisu retki slučajevi kada dolazi do komplikacija priikom porođaja. Uzroci mogu biti brojni - poremećen tokom porođaja (produžavanje intervala između trudova ili ih uopšte nema; dugotrajni porođaj koji iscrpljuje kuju; preuzak porođajni kanal ili preveliki štenci koji zaostanu u porođajnom kanalu; manjak plodove tečnosti; ukoliko porođajni kanal nije dovoljno klizav i dovodi do zaostajanja štenaca), mrtvorođeni štenci (najčešće kod prvorotkinja) ili je opšte zdravstveno stanje kuje loše, pa nije u stanju da sama iznese porođaj do kraja ili se nakon porođaja zdravstveno stanje kuje pogorša.


Kako biste bili sigurni da se radi o komplikaciji, obratite pažnju na sledeće znakove:


1. ukoliko trudovi traju više od 20 minuta, a ne završivaju se istiskivanjem štenca iz porođajnog kanala;
2. ukoliko kuja ubrzano i otežano diše, apatična je, a telesna temperatura joj se povisila iznad 39,5 stepeni C;
3. ukoliko kuja krvari iz materice duže od 10 minuta;
4. ukoliko iz porođajnog kanala viri glavica šteneta i plodni mehur.


U navedenim slučajevima je uvek potrebna pomoć veterinara.


Po završetku porođaja, kuja uglavnom sama pregrize pupčanu vrpcu (ukoliko to ne učini, potrebna je pomoć vlasnika, i to isključivo sa sterilnim makazama ili skalpelom) i pojede posteljicu (nikako joj ne dozvoliti da pojede više od 3-4 posteljice, jer bi mogla dobiti proliv; a ukoliko odbija da ih sama skine i pojede - najčešće kod kuja kojoj je ovo prvo leglo - vlasnik treba ručno izvaditi štence iz posteljice, kako bi sprečio gušenje).

Nakon okota se može javiti upala maternice koju, osim gubitka apetita, prati i povišena telesna temperatura, iscedak iz vagine neugodnog mirisa, izostanak oglašavanja, gubitka interesa za štenad kao i redovno smanjena proizvodnja mleka. Upala materice ili metritis se obično javlja dan do dva nakon okota, a stanje je koje zahteva pružanje pomoći u veterinarskoj ambulanti.

Zatim, sledeća komplikacija koja se može javiti kod kuja nakon okota je eklampsija, a nastaje usled nedostatka ili slabog upijanja kalcijuma. Pri eklampsiji se uočavaju simptomi nervoze i nemira, slabog interesa za štenad, ukočenog i bolnog hoda, smanjenog apetita ili odbijanja hrane, spazma mišića, nemogućnosti stajanja, povišena telesna temperatura, napadi. Eklamspija se obično javlja u prve tri nedelje nakon okota, a pri prvoj pojavi simptoma pomoć treba potražiti u veterinarskoj ambulanti.

Sledeća komplikacija nakon porođaja je mastitis ili upala mlečne žlezde. Mastitis kuje može biti aseptičan i septičan. Kod septičnog mastitisa može biti poremećeno opšte stanje životinje, kada životinja ima oslabljen apetit, ima povišenu telesnu temperaturu, apatična je i nevesela, a mamarni kompleksi i limfni čvorovi su takođe otečeni i bolni.

Izuzetno je važno da kuja redovno uzima kvalitetnu hranu tokom perioda graviditeta, kao i tokom dojenja kako radi vlastitog tako i radi zdravlja i ishrane štenaca.

Dobro bi bilo da, ukoliko veterinar ne bude fizički prisutan tokom porođaja kuje, ipak budete sa njim u kontaktu, te da ga u slučaju nekih komplikacija odmah pozovete i na taj način sprečite moguće letalne ishode tokom porođaja, jer veterinar je ipak najbolje upućen u zdravlje životinje, te zna koje promene tokom porođaja predstavljaju normalno stanje, a koje su zabrinjavajuće i zahtevaju njegovu intervenciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs