Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pre mesec dana, mog psa ( mešanca zlatnog retrivera ima 4 meseca) zgnječio je auto (tj. nije ga pregazio, nego ga je vukao 4, 5 metara dok nije stao) odmah smo ga odvezli kod veterinara, radnjen mu je ultrazvuk, rengen, ništa. Nije polomljeno, dobio je neku terapiju tj. inekcije B vitamina, 5 je primio, posle toga tablete Cymoral forte pa sada Rimadil i b complex tablete. Ali on ne može na zadnje noge, vuče ih, šape mu se savijaju ispod, kičma mu se krivi na desno, ali vežbamo svakodnevno, sada može da stoji kada ga podignem, i koristi ih malo mada nema kontrolu nad njima idu levo desno, tako i zadnji deo kičme, tj. opušten je nekako dok noge ne može da savije u zglobovima. Proba da ustane, malo mu fali ali padne. Molim za savet, veterinari kažu samo b vitamin i biće dobro, ali nešto nisam sigurna. Hvala unapred. Pozdrav. Sanja

О: Problem koji Vaš ljubimac ima je složene prirode. Dobro je što nema otvorenih ili zatvorenih preloma, ali postoje drugi problemi kod pasa koji su doživeli sličnu traumu.
Vaš ljubimac je doživeo značajan stres, ali i udarac,

Vitamin B je značajna materija koja utiče na normalno funkcionisanje nervnog sistema, kako u slučajevima sumnje na oštećenje pojedinih njegovih delova, tako i na održavanje normalne funkcije.

Rimadil odnosno njegova aktivna materija, karprofen, je nesteroidni antiinflamatorni lek koji se koristi u veterini za ublažavanje bolova i smanjenje otoka, pa je upravo zbog toga on korišćen u terapiji Vašeg ljubimca.

Radiografija je dijagnostička procedura koja je veoma bitna u otkrivanju i potvrđivanju različitih oblika urođenih deformiteta i fizičkih oštećenja koštano-zglobnog sistema.


Ukoliko kod Vašeg ljubimca nije dijagnostikovan prelom bilo koje vrste, ostaje jedino da se sumnja na određen stepen kontuzija koje je pas doživeo prilikom udarca i na jako izražen bol koji može da sputava psa prilikom pokušaja kretanja, odnosno oslanjanja na ekstremitete.


U svakom slučaju bi trebalo uraditi RTG snimak kičmenog stuba kako bi se dokazalo ili odbacilo prisustvo dislokacije kičmenih pršljenova, odnosno torakalno-lumbalne hernije.

Nakon toga se definitivno može govoriti o složenijoj medikamentoznoj i rehabilitacijskoj terapiji, ali i o mogućem hirurškom tretmanu.

O ovom temi je takođe pisala koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom Pas štedi nogu nakon udarca autom - paraliza radijalnog nerva.

OZNAKE: