Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li kuja može veštačkim putem ostati skotna? Pozdrav i hvala na odgovoru, Željko

О: Veštačka oplodnja ima kinološki i genetički značaj kod rasnih kuja i primenjuje se kada kuja ili pas izbegavaju parenje zbog straha, bola ili psihogene inhibicije itd.


Veštačka oplodnja kuje podrazumeva određivanje pravog momenta ovulacije kod kuje, odnosno da bi oplodnja kuje bila uspešna potrebno je odrediti momenat ovulacije i to mikroskopskim pregledom vaginalnog brisa i/ili utvrđivanje vrednosti progesterona u krvi.

Uzimanje sperme od mužjaka vrši se ručnosm stimulacijom penisa ili elektroejakulacijom, a ređe veštačkom vaginom. Nakon ejakulacije, sperma se hvata u spermosabirač koji mora biti sterilan i temperiran na temperaturi od 35 do 37°C.

Nakon uzimanja sperme mužjak vrši se makroskopski pregled pri čemu se obraća pažnja na zapreminu, boju, gustinu, miris, prisustvo stranih primesa, a zatim mikroskopski na temperaturi od 35°C ispituje se procenat masovne i progresivne pokretljivosti, ukupan broj spermatozoida, broj deformisanih i mrtvih spermatozoida. Ukoliko kvalitet sperme zadovoljava može se pristupiti veštačkoj oplodnji nakon pravljenja inseminacionih doza.

Inseminacione doze mogu se praviti od nativnog ejakulata koji se mora odmah upotrebiti i od tečnog razređenog ejakulata koji se može čuvati do 48h na temperaturi od 4°C. Sperma pasa se može i duboko zamrznuti na temperaturi tečnog azota.

Veštačka oplodnja kuje možemo izvesti prirodnom spermom odmah nakon uzimanja sperme od mužjaka i u tačno utvrđenim terminima, zatim razređenom spermom ili duboko zamrznutom spermom iz tečnog azota. Postupak oplodnje kod kuja duboko zamrznutom spermom je nešto složeniji i sprovodi se uglavnom u specijalizovanim ustanovama. Veštačku oplodnju moraju izvoditi stručno osoblje kako bi osemenjavanje bilo uspešnije i kako ne bi došlo do povrede kuje i pomoćnika.


Kao što se vidi postupak vestačke oplodnje obuhvata veći broj faza koji moraju biti korektno i stručno odrađeni da bi se dobili zadovoljavajući rezultati, odnosno broj oplođenih jajnih ćelija zavisi od momenta oplodnje, stanja reproduktivnih organa ženke, kvaliteta ejakulata mužjaka, same tehnike izvođenja itd.

OZNAKE: