ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kupio sam kod vas Foresto bayer ogrlicu protiv buva, izričito me zanima dal je sa njom dozvoljeno bas kupanje u reci, pogotovo me zanima za more (zbog soli). Da li se umanjuje dejstvo leka na ogrlici ? Ili se to ''vodootporna'' više misli na ovako, ako vas uvati kiša u toku šetnje i tako to manji kontakt sa vodom ? Hvala unapred na detaljnom odgovoru, Boris

О:
Foresto ogrlica predstavlja antiparazitsko sredstvo koje suzbija infestaciju psa buvama, krpeljima i razvojnim stadijumima ovih parazita, kao i vaši kod pasa. Ogrlica deluje tako što konstantno otpušta aktivne materije u kožu psa. One se šire difuzijom kroz masti koje se prirodno nalaze u koži. U slučajevima da se pas pojačano linja, gubitak aktivne materije se odmah nadomesti i ravnomerno raširi po koži. Isto važi i za kupanje i kvašenje životinje. Svaki put kada se pas pokvasi, aktivna materija iz ogrlice difunduje u kožu. Kratkotrajno kvašenje životinje ne utiče bitno na dejstvo ogrlice, kao ni kupanje šamponom jednom mesečno.

U uputstvu za upotrebu Foresto ogrlice koju proizvodi Bayer je navedeno da je ogrlica vodootporna. Ostaje efikasna i nakon kvašenja.


Međutim, treba izbegavati produženi ili intenzivni kontakt sa vodom ili intenzivno šamponiranje. To znači da će se aktivne materije koje deluju antiparazitski ispirati brže. Ogrlica će u tom slučaju trajati kraće od predviđenih osam meseci.

Ukoliko se pas često kvasi, dejstvo protiv buva se blago smanjuje nakon 5.meseca.

U Vašem slučaju bi to značilo da ne dozvolite psu da se u toku dana neograničeno puta kvasi i da ogrlicu zamenite pre predviđenih osam meseci.

 

OZNAKE: