Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Uskoro treba da dobijem žensku patuljastog šnaucera. Kako volim sve unapred da isplaniram u dilemi sam da li da psa sterilišem (s obzirom da nemam nameru da je vodim na izložbe niti parim). Čitao sam i čuo razna mišljema oko toga kada operisati i da li je će pas posle te operacije biti drugačiji i da li će promeniti narav, zdravlje (čuo sam da posledice ostaju – jer da nije tako ne bi postojala posebna hrana za pse koji su sterilisani---???). Budite ljubazni za savet , da li operaciju raditi na Veterinarskom fakultetu ili kod privatnih veterina. Zahvalan, Predrag

O:
Najčešća zabluda s kojom se susrećemo je da veliki broj vlasnika smatra sterilizaciju opasnom i bolnom. Činjenica je da je sterilizacija operativni zahvat koji zahteva minimalnu hospitalizaciju. Sterilizacija je hirurški zahvat koji se izvodi uz opštu anesteziju koja se koristi i u humanoj medicini, tako da je potpuno bezbolna. Zahvat je jednostavan i Vaš će se ljubimac brzo oporaviti i nastaviti živeti normalnim životom već za nekoliko dana.

Takođe, mnogi smatraju da ženka psa ili mačke treba imati jedno leglo pre sterilizacije, što nije tačno. Ovo je jedna od mnogih zastarelih teorija, što je i dokazala veterinarska struka.

Nema opravdanog razloga da se čeka prvi okot Vašeg ljubimica, osim što ga izlažete zdravstvenom riziku koji nosi svaka trudnoća. Sterilizirati ljubimca treba što ranije, najbolje pre prvog teranja.

Operacija nema nikakav uticaj na sposobnost gojenja - za to su odgovorni vlasnici koji najčešće zbog lažnog osećaja krivice nude svojim ljubimcima veće količine hrane. Odstranjenjem polnih organa menja se ponašanje životinje koja češće miruje te živi bez tzv. "polnih frustracija" i potreba za pronalaženjem partnera. Poznato je da je ženka koja se tera uglavnom nemirna, malo spava i malo jede. Iz navedenog proizlazi da je ljubimcu koji će zbog operacije promeniti svoje ponašanje potrebno manje hrane za svoje životne potrebe.


Dakle, nadam se da ćete doneti pravu odluku koja će omogućiti Vašem ljubimcu duži životni vek.


Kolege sa Fakulteta veterinaske medicine su stručni u obavljanju ovakvih zahvata, ali i ostale klinike po Srbiji poseduju opremu za izvođenje ovakvih operacija, pa ukoliko ne znate gde se nalazi najbliža veterinaska ambulanta u Vašem mestu ljubimca uvek možete odvesti na Fakultet veterinaske medicine. 


Dodatne informacije o sterilizaciji pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstovima pod naslovom „Najbolje vreme za sterilisanje kuje“ i „Sterilizacija ženke“.

P: Uskoro treba da dobijem žensku patuljastog šnaucera. Kako volim sve unapred da isplaniram u dilemi sam da li da psa sterilišem (s obzirom da nemam nameru da je vodim na izložbe niti parim). Čitao sam i čuo razna mišljema oko toga kada operisati i  da li je će pas posle te operacije biti drugačiji i da li će promeniti narav, zdravlje (čuo sam da posledice ostaju – jer da nije tako ne bi postojala posebna hrana za pse koji su sterilisani---???). Budite ljubazni za savet , da li operaciju raditi na Veterinarskom fakultetu ili kod privatnih veterina. Zahvalan, Predrag O: Najčešća zabluda s kojom se susrećemo je da veliki broj vlasnika smatra sterilizaciju opasnom i bolnom. Činjenica je da je sterilizacija operativni zahvat koji zahteva minimalnu hospitalizaciju. Sterilizacija je hirurški zahvat koji se izvodi uz opštu anesteziju koja se koristi i u humanoj medicini, tako da je potpuno bezbolna. Zahvat je jednostavan i Vaš će se ljubimac brzo oporaviti i nastaviti živeti normalnim životom već za nekoliko dana. Takođe, mnogi smatraju da ženka psa ili mačke treba imati jedno leglo pre sterilizacije, što nije tačno. Ovo je jedna od mnogih zastarelih teorija, što je i dokazala veterinarska struka. 

OZNAKE: