aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobar dan. Danas mi je kuja oštenila 7 malih (labradori). Zanima me šta je najbolje od hrane za mamu dok ih doji? Inače, ovo je njeno prvo koćenje, šesta joj je godina, i prirodnim putem se okotila. Hvala. Marko



O: Energetske potrebe kuja koje doje povećane su, u proseku, oko četiri puta, a potrebe za pojedinim nutrijenetima su različite  u zavisnosti od veličine majke i od broja i starosti štenaca.

Anhidrous kalcijum jodat deklarisan je i dodat u hranu za pse primarno kao izvor joda, dok se kalcijum deklariše kao procenat kalcijuma ili kalcijum karbonata (oko 1% suve namirnice u hrani prikladnoj za kuje koje doje). Za Preporučujemo prehranu programima koji su deklarisani kao: visoko kalorične ili hrane za dojne kuje, starter programi i hrane za štenace. U tom slučaju nije potrebno dodavati kalcijum.

Hrana koju Vaša kujica jede namenjena je odraslim psima prosečne aktivnosti. S obzirom na to da je uz ovakvu prehranu potrebno dodatno uvoditi kalcijum, preporučujemo Vam da koristite Calcium Carbonat tablete "Canina". Za pse koji se hrane prosečnim dehidratom, ako je to potrebno, preporučujemo da dodate: za male i srednje rase 1 tabletu, a za velike rase 2 tablete dnevno. Dojnim kujama, u zavisnosti od broja štenaca osnovnu dnevnu dozu treba korigovati prema njihovom broju. U Vašem slučaju, sa 7 štenaca, dnevnu dozu kalcijuma treba povećati čak 6 puta.

OZNAKE: