Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj 4,5 godine star jorkžirski terijer dobio je dijagnozu limfagiektazije. Prepisana mu je terapija prednizolom, antibioticima, orvažilom, kao i pomenuta dijeta koja nije precizirana, vec je samo rečeno: ‘’bez masnoće'’. S obzirom na to da se prvi put susrećem sa ovom bolešću, počela sam da istražujem forume i blogove gde sam saznala da je ključ oporavka u dijeti, a terapija lekovima je samo početak. Moje pitanje je da li ste se susretali sa ovom bolešću u Važoj praksi i da li biste mogli da mi preporučite neku od gotovih dijetetskih prehrambenih proizvoda dostupnih na našem tržištu koji u sastavu imaju ribu, bez masti i ostalih sastojaka koji mogu prouzrokovati problem u već osetljivom digestivnom traktu. Hvala! Marija

O: Crevna limfagiektazija u stvari predstavlja grupu oboljenja tankih creva koje se karakterišu cističnom dilatacijom limfnih sudova u crevnom zidu, obično u osnovi crevnih resica. Iako je odavno poznata, veoma malo se zna o uzrocima ove bolesti.

Može da nastane kao rezultat kongenitalne insuficijencije limfatičnog sistema digestivnog trakta (primarna limfagektazija), ili kao posledica obstrukcije limfnog sistema (sekundarna limfaniektazija). Primarna limfagiektazija je veoma retka, dok je sekundarna znatno češća.
Sekundarna limfangiektazija prvenstveno nastaje kao posledica kongestivnih oboljenja srca, restriktivnog perikarditisa,limfosarkoma, histoplazmoze, zatim kod hroničnih inflamatornih oboljenja creva, kao što su granulomatozni enteritis i limfocitno-plazmocitni enteritis.

Javlja se kod svih rasa pasa, a nešto češće kod jorkširskih terijera.

Simptomi podrazumevaju dijareje koje mogu, ali ne moraju biti stalno prisutna, gubitak telesne mase, edem , ascit,pleuralne efuzije. U krvnoj slici se javljaju anemija, limfopenija, hipoproteinemija, hipoholesterolemija.

Na osnovu anamneze , pregleda životinje i analize krvi može se samo postaviti sumnja na ovo oboljenje, a definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu patohistološkog pregleda uzorka sluzokože creva uzetog biopsijom.

Terapija se zasniva na dijetalnoj ishrani, bez masti, uz dodatak esencijalnih masnih kiselina. Od medikamentoznih metoda u obzir dolazi primena glukokortikosteroida i peroralnih antibiotika.

S obzirom na problem, od gotovih dijetalnih hrana preporučujem Vam Royal Canin Gastrointestinal Low Fat hranu koja postoji u obliku suve i vlažne hrane i savetujem Vam da sprovodite preporučenu terapiju Vašeg vetarinara.

OZNAKE: