Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj prijatelj ima štene staro oko 3,4 meseca, mešanac haskija i vučjaka. Od nedavno je štene počelo da vrši nuždu u svoju činiju za hranu, tačnije, par nedelja nakon što je dobio svoj boks. Od malena je hranjen na isti način ali nije imao neku posebnu obuku što se hranjenja tiče, niti što se tiče vršenja nužde jer je prvobitno bio pušten u dvorištu. Da li je to normalno ponašanje za njegov uzrast ili to predstavlja neki revolt što je zatvoren ili reakciju na nešto drugo? I da li treba da uradimo nešto po tom pitanju? Hvala. Una

O: Za svako učenje i privikavanje ljubimaca potrebno je izdvojiti određeno vreme i trud, a rezultati će doći s vremenom i upornošću. Ista je situacija i s privikavanjem na boks. Trebalo bi krenuti postepeno. Naime, na takav način se može izbeći stres ljubimca, kao posledica odvajanja od njegove "ljudske porodice", te različiti posledični poremećaji u ponašanju, kao što su lajanje, cviljenje, destruktivno ponašanje,...

Privikavanje ljubimca na novi smeštaj najčešće započinje nakon igre i šetnje, i to na takav način da ljubimca dovedete do boksa i da mu se srećnim i mirnim glasom obratite. U boks mu možete ostaviti i malo hrane ili poslastica, da ga na takav način usmerite i ohrabrite. Takođe, unutar boksa možete ostaviti i neke od njegovih najdražih igrački, neke Vaše stvari, kako bi ga Vaš miris dodatno umirio kad Vas ne bude u blizini. Zgodno je naučiti ljubimca da je obrok serviran samo unutar boksa, što dodatno može ubrzati i olakšati ulazak ljubimca nakon šetnje i igre. Sam postupak bi trebao biti postepen i zavisno od ljubimca traje različito.

Kada postignete da pas samoinicijativno i bez teskobe stoji ili se kreće unutar boksa, možete prvi put lagano zatvoriti vrata boksa (npr. dok pas jede). U početku odmah otvorite vrata boksa čim pas završi s obrokom pa onda postepeno ostavljajte zatvorena vrata sve duže i duže. Nakon uspješno savladane ove faze, možete početi zatvarati boks i na kraće vremenske periode, kada ste kod kuće. Naravno, uvek ga nagradite za dobro ponašanje.

Prilikom učenja, nikako ne biste smjeli dovesti ljubimca u situaciju da počne povezivati boks s kaznom (da ga se za kaznu zatvori u boks) jer bi to dodatno otežalo situaciju.

Onog trenutka kada ljubimac počne prihvatati boks kao sigurno mesto, mesto gde se može skloniti i gde mu niko neće smetati, može se reći da je period privikavanja pri završetku.

Ovakvo ponašanje psa je pokazivanje revolta zbog promene okruženja. Nije normalno ponašanje i treba ga odučiti od toga. Jedan od načina jeste da činiju nakon hranjenja, izvadite iz boksa i da je u boksu ostavljate samo 20 minuta za vreme obroka.

Korisne informacije i savete možete potražiti i od stručnjaka u školama za dresuru pasa.

OZNAKE: