aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me koja se anestezija koristi kod sterilizacije i da li od nečega zavisi, pošto su nama rekli da bi koristili totalnu anesteziju? Ako nam preporučujete operaciju, da li pre toga treba da jede i pije vodu, ako treba, šta treba i koliko da jede i pije? A ako ne treba da jede, koliko pre operacije ne treba da jede? Pozdrav i hvala unapred na odgovoru, Sanja


O: Sterilizacija je operacija koja obuhvata hirurško odstranjivanje jajnika i maternice.

Jajnici su organi odgovorni za stvaranje jajašaca i ženskih polnih hormona (estrogena i progesterona). Preporuča se i odstranjivanje maternice čime se sprečava njena infekcija (gnojna upala), koja može biti veoma opasna.

Operaciju se izvodi u potpuno besvesnom stanju (opšta anestezija). Opštem pravilo o upotrebi hrane i vode pre operacije jeste da životinja gladuje 24 h pre operacije i da ne pije vodu 12h pre intervencije. 

Međutim, danas se obično životinji veče pre operacije uskraćuje hrana, a vodu mogu da piju 4-5 sati pre intervencije. Tačnu informaciju o pripremi životinje pred zahvat možete dobiti isključivo od veterinara koji operiše, s obzirom da je upozdat sa zdravstvenim stanjem i konstitucijom životinje.

Nakon umirivanja i uspavljivanja životinje, pripremi se operacijsko polje na donjem delu stomaka. Operacija se izvodi u strogo sterilnim uslovima pravljenjem reza na trbušnom zidu i odstranjivanjem jajnika i maternice. Nakon odstranjenja pristupa se šivenju i buđenju pacijenta. Vlasnika sterilisani ljubimac dočekuje u potpuno svesnom stanju.

Tok operacije je sledeći:
- sediranje i umirenje psa;
- totalna anestezija;
- fiksacija anestezirane životinje;
- priprema operacionog polja (brijanje i dezinfekcija operacionog polja);
- rez po beloj liniji (koža, mišići, peritoneum);
- fiksacija jajnika;
- ligiranje i odstranjivanje jajnika;
- zatvaranje abdomena;
- kožni šav;
- zaštita rane, davanje antibiotika;
- odstranjivanje konca nakon nedelju do deset dana.

Najčešća zabluda s kojom se susrećemo je da veliki broj vlasnika smatra sterilizaciju opasnom i bolnom. Činjenica je da je sterilizacija operativni zahvat koji zahteva vremenski najkraću hospitalizaciju. Sterilizacija je hirurški zahvat koji se izvodi uz totalnu anesteziju koja se koristi i u humanoj medicini, tako da je potpuno bezbolna. Zahvat je jednostavan i Vaš ljubimac će se brzo oporaviti i nastaviti živeti normalnim životom već za nekoliko dana.

Opšta anestezija predstavlja kontrolisano i indukovano stanje gubitka svesti. Sama reakcija nastaje kao posledica intoksikacije srednjeg nervnog sistema i koristi se sa anestetikom ili njihovom kombinacijom.

Opšta anestezija dovodi do gubitka osećaja bola čitavog organizma pa u manjoj ili većoj meri opušta mišiće. Opšta anestezija osigurava imobilizaciju, nesvesnost i gubitak osećaja bola što je i nužno za sam operativni zahvat.

Reakcije na sam operativni zahvat, kao i na opštu anesteziju, variraju od ljubimca do ljubimca. Naime, sam "izlazak" iz anestezije zavisi od davanja anestetika, i metabolizma psa. Poznato je da anestezija može da ljubimca podstakne na povraćanje, kako za vreme operacije tako i nakon samog operativnog zahvata.

Nevoljnost ljubimca traje oko 24 sata nakon zahvata. Nakon tog vremena, ljubimac polako počinje da pokazuje znakove zainteresiranosti za okolinu i ima apetit. Proliv i povraćanje nakon tog vremena ne predstavlja normalno stanje i potrebno bi bilo ljubimca odvesti veterinaru.

Međutim oporavak nakon hirurškog zahvata prvenstveno zavisi od samom organizma psa (kondicije, opšte otpornost organizma, starost ...) ali i tipu operativnog zahvata kojem je životinja bila podvrgnuta.

U svrhu sprečavanja mogućih poteškoća nakon zahvata, potrebno je ograničiti kretanje i aktivnosti tokom sledeća tri do četiri nedelje, kako biste umanjili bol i smanjili mogućnost povređivanja stomaka.

Svakodnevno pregledavajte područja stomaka, kako biste uočili moguće oticanje, krvarenje, neuobičajeni iscedak, crvenilo ili otvaranje rane. U tom slučaju neophodan je posetiti veterinara. Posebno obratite pažnju 3-5 dana nakon zahvata. Tada treba paziti da se rana ne prlja, da je pas ne otvori grickanjem, jer zbog zarastanja rana počinje da svrbi. Za sprečavanje grickanja i lizanja rane ljubimcu možete staviti poseban okoratnik.

Više informacija o postoperacijskom oporavku psa nakon zahvata sterilizacije možete pročitati u prethodnom odgovoru pod nazivom „Oporavak nakon sterilizacije“. 

OZNAKE: