mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas (crni labrador, star godinu i 8 meseci) ima upalu pankreasa. Vodila sam ga kod veterinara, dobio je terapiju, spala mu je temperatura, prestao je da povraća i počeo je da jede. Međutim, mora da drži strogu dijetu. Veterinar mi nije preporučio mnogo toga čime bih mogla da ga hranim, pa sam sad u nedoumici šta on sme, a šta nikako ne sme da jede. Dajem mu kuvanu piletinu i pirinač, kuvan krompir, šargarepu. Ne dajem mu granule zato što ih ne voli. Obraćam Vam se za pomoć da ne bih pogrešila i naškodila mu. Unapred zahvalna, Danijela

O: Pankreatitis (upala gušterače) je ozbiljna bolest, naročitno u akutnom obliku. Uzroci su različiti, a jedan od najčešćih je nepravilna ishrana (pankreatitis je češći kod gojaznih životinja), upotreba nekih lekova, zatvaranje izvodnog kanala pankreasa, trauma, a mogući su i drugi uzroci.

Klinički znakovi su povraćanje, ponekad proliv, bolovi u stomaku, a ti simptomi nisu tipični samo za tu bolest.

Pankreatitis najčešće viđamo kod pasa srednje životne starosti, pregojaznih i to nakon masnog obroka.

Akutni pankreatitis je vrlo ozbiljno stanje jer u vrlo kratkom vremenskom periodu može doći do nastanka šoka. Bolesni psi uvek su dehidrirani, a sve je praćeno i povišenom telesnom temperaturom. Prisutna je i jaka bol u području želuca pa je bolesna životinja nemirna i cvili. Bez intervencije veterinara akutni pankreatitis može biti fatalan.|


Terapija se sastoji u nadoknađivanju izgubljene tečnosti i elektrolita i u određivanju stroge dijete jer se pankreatitis ne leči antibioticima, pošto oni ne mogu delovati na žlezdano tkivo. Nakon oporavka veliku pažnju moramo posvetiti pravilnoj ishrani.

Preporučljivo je psa hraniti medicinskom hranom prilagođenom toj bolesti, u kojoj je smanjen procenat masnoće. U apotekama Pet centra možete pronaći hranu poput Royal Canin dog Gastrointestinal low fat. Uz pomoć takve hrane, uz niski procenat masti, gušterača se ne opterećuje i upala se polako smiruje.


S obzirom da pas ne jede granule (dehidriranu hranu), možete mu ponuditi vlažnu tj. konzerviranu hranu iz ovog programa.

OZNAKE: