Povratak

Učestalo teranje kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Izvinite na smetnji ali želela bih da vas pitam za jednu informaciju. Imam ženku šar peja staru 2 i po godine, imala je jedno parenje do sada i to u vremenu drugog teranja. Svi štenci su uginuli, a ona je sledeće teranje imala nakon par meseci, međutim nakon toga teranja su krenula na svakih 3 meseca, da bih sada ušla u teranje nakon mesec dana. Poslednje teranje je počelo 15tog decembra i evo danas ponovo. Bila bih vam zahvalna kada bi ste mogli da mi date neko mišljenje o tome. I da li znate neko mesto sa jeftinijom sterilizacijom, da li bih to pomoglo? Unapred zahvalna :) Milica

O: Kuja svake godine po pravilu ima dva hormonski aktivna reproduktivna ciklusa - estrusa. Svaki polni ciklus sastoji se od 4 faze: proestrus, estrus, diestrus i anestrus. Proestrus traje otprilike 12 dana (oticanje stidnice i iscedak, privlači mužjake ali im ne dopušta pristup, blaga agresivnost kuje). Sledi estrus koji traje oko 5 dana (kuja dozvoljava pristup mužjaku, događa se ovulacija, te posledično graviditet kao posledica parenja). Ako tokom estrusa ne dođe do parenja, sledi diestrus, koji traje 56-67 dana (kuja ne privlači mužjake).

Anestrus ili faza mirovanja traje 2 ili više meseca (zavisi od rase i uslova života), tj. do sledećeg teranja. Teranje kod kuja pored ostalih promena prati prvenstveno prepoznatljiv iscedak iz vulve koji polako nestaje u toku estrusa.

Zavisno od okolnosti, iscedak se može smatrati normalnim (npr. teranje) ili može ukazivati na neke od bolesti mokraćnog ili polnog sistema. Iscedak iz vagine može tako biti posledica infekcije mokraćnog sistema (mehura) ili materice (piometra), traume ili infekcije vagine, stranog tela, smrti ploda, tumora itd.


Takođe, problemi sa jajnicima u vidu razvijanja folikularnih cista na jajnicima dovode do pojave iscetka iz vagine. Ovo je i najčešći uzrok produženog teranja kod kuja jer je poremećeno lučenje polnih hormona. Ovakve ciste mogu proizvesti dovoljne količine hormona estrogena što rezultuje klinički vidljivim krvavim iscetkom iz vagine, ali normalnog mirisa.


Poremećeni (produženi ili skraćeni ) ciklusi kuja nastaju obično kao posledica hormonskih poremećaja u oraganizmu, češto prate pojavu cističnih jajnika i drugo.


Sterilizacijom, koja podarzumneva hirurško uklanjanje reproduktivnih organa kuje, rešićete se patologije i problema koju su vezani za reproduktivne organe i sigurno je dobro rešenje ukoliko ne želite više da parite kuju.


U svakom slučaju Vam savetujem da kuju odvedete kod veterinara koji ce psa pregledati i sa kojim se možete posavetovati oko daljih postupaka. Uvek se možete obratiti za pomoć kolegama sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.