ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam ženku, pomeranian, staru 13 nedelja. Juče je zadobila prelom zadnje potkolenice i veterinar joj je izvršio imobilizaciju. Za dve nedelje imamo kontrolu. Zanima me da li u tom periodu treba da se ograniči kretanje psa, tj. da li sme da se oslanja na nogu i po malo kreće. Ona je bila veoma aktivna pre, sada je umirena ali se pomalo kreće, zato me zanima da li smem da joj dopustim to kretanje. Unapred hvala, Aleksandra

O: Prelom kosti je sam po sebi dovoljno bolan, te će pas svakako imati ograničenu mogućnost kretanja.


Pas sme da se kreće onoliko koliko on sam može. Bol je najbolji i i najjači regulator aktivnosti.

Prvih nekoliko dana posle povrede pas će se vrlo malo kretati, a zatim, kako proces zarastanja kosti napreduje, tako će bol koju pas oseća biti sve manji i pas će postajati aktivniji.

To je potpuno prirodno i očekivano. Na osnovu raspoloženja psa i aktivnosti psa vi možete zaključiti i kako teče njegov oporavak.

Oslanjanje na povređenju  šapicu nastajaće postepeno. Prvih nekoliko dana nakon povrede pas će štedeti šapicu veći deo vremena, a kasnije će se sve više oslanjati na nju.

Što se tiče samog kretanja, tj nivoa aktivnosti, dozvoljeno je samo kretanje po stanu.

Savetovala bih Vam da se pridržavate saveta veterinara u vezi terapije koja je prepisana i da vodite psa na redovne kontrole.

O prelomu kosti pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., pod naslovom „Povreda noge usled udarca (prelom i povreda mekog tkiva)“.

 

OZNAKE: