aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam haskija starog 8 godina. Od pre desetak dana je počeo da gubi na težini i ima problem sa mokrenjem. Apetit nije izgubio, jede kao i pre. Opipavao sam ga po celom telu i nema nikakvih promena i bolova. Letargičan je i na momente veseo. Šta bi moglo biti. Hvala unapred, Miodrag


O: Kako biste sa sigurnošću mogli da utvrdite zdravstveno stanje Vašeg psa neophodana je komletna dijagnostika koja podrazumeva klinički pregled kao i razne dijagnostičke metode.

Jedno od mogućih oboljenja bio bi dijabetes koji se ispoljava na različite načine. Jedan od tipičnih znakova je da pas mršavi uz sačuvan ili pojačan apetit. Takođe, po pravilu se pojavljuje i povećana žeđ i posledično učestalo mokrenje, zadah poput acetona, apatija, povraćanje, katarakta (siva mrena ili zamućenje sočiva koje nastaje usled poremećaja metabolizma) sa posledičnom slepilom.

Dijagnoza diabetesa postavlja se kontrolom krvi i urina. Rano postavljanje dijagnoze i odgovarajući postupak mogu omogućiti Vašem ljubimcu potpun i aktivan život.

O dijabetesu su pisale koleginice dr. Ana Jovanović i dr. Mirjana Pejčić: „Dijabetes – terapija insulinom i ishrana“ i „Ishrana psa sa dijabetesom (šećerna bolest)“.

Invazija crevnim parazitima ne narušava znatno zdravstveno stanje pasa u dobroj kondiciji i srednje starosti, ali je za štence i starije pse izuzetno iscrpljujuća. Stoga bi starije pse trebalo očistiti od crevnih parazita 2 - 3 puta godišnje.

Za stariju životnu starost psa je karakteristična i slabija apsorpcija pojedinih sastojaka hrane, usporena peristaltika creva uz razvoj nepoželjne crevne mikroflore koja izaziva gasove, meko ili pretvrdo formiranu stolicu i sl. Stoga je preporučljivo psima starije dobi povremeno u ishranu uvesti neki od prebiotskih i probiotskih dodataka obogaćenih vitaminima, poput Promax pasta koja se nalazi u našoj ponudi.

Preporučam Vam i da psu ponudite neki od premium ili superpremium programa za starije pse, obično su pod nazivom "senior" ili "mature". Za razliku od programa ishrane pasa srednje starosti ovakva hrana je obogaćena antioksidansima, lako svarljiva, i obogaćena sastojcima i nutrijentima koji osiguravaju i podupiru pravilnu apsorpciju i prolaz kroz crevni trakt. Po pravilu su obogaćene L-karnitinom koji čuva mišićnu masu, s više kvalitetnih belančevina i optimalnom količinom masnoća.

Iz naše ponude izdvojila bih programe:  Alleva Adult M/7, Belcando Senior Sensitiv,  Brit Care Senior itd.


Jedino nakon pregleda možete dobiti više informacija o zdravstvenom stanju Vašeg psa.

OZNAKE: