Povratak

Ishrana maltezera granulama i kuvanom hranom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Iskoristiću priliku samo da vas upitam što se ishrane tiče, ja moju maltezerku hranim samo granulama predviđenim za maltezere, ali neki kažu da nije loše ponekad da joj ubacim u ishranu i malo kuvane hrane, šta ona osim jogurta i kuvanog pirinča još sme da jede? Pozdrav, Ines


O: Maltezere svrstavamo u vrstu "mini" pasa. Vrsta mini pasa obuhvata sve rase koje u odrasloj dobi dostižu težinu od 1-10 kg. Očekivana težina odraslog maltezera je 2-4 kg uz visinu od 20-25 cm. Faza rasta šteneta gotovo je završena u dobi od 6 meseci, a težinu odraslog psa štene dostigne u starosti od 10 meseci. Do kraja rasta štene uveća svoju telesnu težinu za 20 puta zbog čega mu je potrebno obezbediti hrani dvostruko veće energetske vrednosti nego odraslom psu.


Tako intenzivan i kratak razvoj zahteva odgovarajuću ishranu visoke energetske vrednosti i visok udeo proteina koji moraju biti lako svarljivi kako se ne bi opteretio nezreo i mali sistem za varenje kod šteneta.

Hranite svoje štene 3 puta dnevno do dobi od 6 meseci, a nakon te starosti smanjite na 2 obroka dnevno, po mogućnosti u isto vreme. Pri tome je jako bitno za normalan razvoj Vašeg šteneta da ga hranite hranom prikladnom za štenad mini rasa, kako biste mu zadovoljili gore navedene potrebe.

Maltezeri su često probirljivi kada je u pitanju hrane. Kako bi zubi ostali zdravi i jaki, u ishrani maletezera se moraju redovno koristiti keksići i suva granulirana hrana. Preporuka je da u ishrani koristite hrane superpremijum kvaliteta, kako bi psu ponudili optimalno izbalansirane obroke. U našoj ponudi postoji bogat izbor hrana superpremium programa (Hill's puppy mini, Royal Canin mini junior,…) prilagođenoj starosnoj kategoriji i veličini Vašeg ljubimca. Superpremium hrana će u potpunosti zadovoljiti sve nutritivne potrebe pasa. Psima hranjenim superpremium programima nije potrebno dodavati vitamine ili minerale u obroke, osim u stanjima kada Vam to preporuči veterinar.


Superpremijum hrana se proizvodi od vrhunsko kvalitetnih sirovina. Ona je najiskoristivija za organizam psa, pa uz manje količine konzumirane hrane omogućava zadovoljenje svih potreba organizma, kako u rastu i razvoju, tako i u odraslom uzrastu. Zbog svog kvaliteta i visoke energetske vrednosti, ova hrana se daje u manjim dnevnim količinama u odnosu na druge hrane. Dnevna količina hrane je propisana u tabeli na poleđini pakovanja.


Količinski, jedan obrok treba da bude oko 50 - 100 g, u zavisnosti od apetita psa. Hranu mu servirate mlaku, u posudi iz koje je hrana lako dostupna, a posuda mora biti čista. Hranu mu stavite da stoji 15 min, sve što ne pojede, sklonite. Uz kuvanu hranu morate dodavati vitaminsko - mineralne suplemene. Ukoliko se budete odlučili da hranite štene sa jednim delom granula, onda mu možete jutarnji i večernji obrok potopiti u jogurt. Količina granula koje ćete tada davati će biti polovina ili trećina preporučene dnevne doze hrane koju koristite.


Kako pas raste, tako ćete povećavati količinu hrane po obroku, ali ćete smanjiti broj obroka. U periodu od 6. - 9. meseca, možete smanjiti količinu mesa na 40 - 50 % u obroku.


Da li ćete psa hraniti dehidriranom ili kuvanom hranom je pitanje Vašeg izbora. Prednost ishrane psa dehidriranom hranom je optimalan odnos proteina, masti, ugljenih hidrata. Osim toga dehidrirana hrana sadrži sve potrebne vitamine i minerale neophodne za zdrav rast i razvoj Vašeg ljubimca. Konzumiranjem dehidrirane hrane dolazi do mehaničkog trenja hrane i zuba i samim tim i čišćenja zuba od naslaga zubnog plaka. Takođe ostaci hrane se ne zadržavaju u usnoj duplji, a samim tim smanjuje se prisustvo bakterija i sprečava nastanak neprijatnog zadaha.


Pripremom kuvanog obroka vrlo je teško izbalansirati optimalan odnos hranjivih materija. Takođe je neadekvatan sastav minerala, a naročito vitamina koji se kuvanjem uništavaju, pa je zbog toga neophodno dodavati vitaminsko - mineralne preparate. Dehidriranu hranu možete obogatiti dodavanjem jogurta ili nekog drugog fermentisanog mlečnog proizvoda, ili dodati svež kravlji sir, kao i povremeno davati kuvani obrok.


Obrok treba da bude pripremljen tako da mesni deo obroka bude zastupljen oko 50 - 60%. Od mesa u obzir dolaze: teletina, iznutrice, mlevena piletina, riba (obavezno očišćena od kostiju) itd. 50 - 40% obroka čine složeni ugljeni hidrati (škrob) i povrće. Ove potrebe obezbeđujete dodavanjem pirinča, testenine, kukuruznog brašna, a od povrća možete dodavati šargarepu, zelen, kelj, spanać itd. Pored ovoga, u obrok možete uvrstiti termički obrađeno jaje, sir, jogurt.


Dodatne informacije o ishrani šteneta kuvanom hranom možete pročitati u tekstu moje koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med.: „Kuvana hrana“.