ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam Staforda ženku 3 ipo meseca stara. Dajem joj Cafortan, ali hteo bi da ima mišiće baš velike. Sa koliko meseca bi mogao da počnem da joj dajem neke jake preteine ? I koje mi vi preporučujete ? Molim vas ako možete da mi odgovorite, biću vam zahvalan, Dušan


O: Ishrana ove rase pasa trebala bi da podmiruje njihove prirodne potrebe za belančevinama, ugljenohidratima, masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Njegov organizam koristi gradivne elemente iz hrane da bi obezbedio pravilan rast i razvoj svakog organskog sistema.

Velike rase pasa razvijaju se do oko 15 meseci starosti i imaju jedinstvene prehrambene potrebe. Imaju velike kosti i mišiće pa zahtevaju različite proteine i nivo masnoće za održavanje. Veliki psi imaju i veći apetit, pa zahtevaju visoko svarljivu hranu za povećanje izdržljivosti i smanjenje količine izmeta.

Stoga je najbolji izbor ishrane za staforda neka od hrana superpremium kvalitete. Superpremium hrane su izbalansirane, proizvedene od pažljivo biranih sastojaka, i kao takve u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe psa za hranjivim materijama. Preporučila bih Vam da koristite hrane sledećih proizvođača: Brit Care Junior Large Breed, Hill’s Puppy Large Breed, Royal Canin Maxi Baby dog, Purina Pro Plan Large Breed, Alleva M/L Puppy, itd.

Ishrana kvalitetnom hranom izuzetno je bitna tokom prve godine života jer je ovo vrlo aktivan pas brzog rasta. Međutim, ipak je potreban oprez što se tiče količine hrane jer se ne preporučuje prekomerno davanje hrane, s obzirom na njihovu sklonost ka gojaznošću. Osim što će višak hrane dovesti do nakupljanja masnog tkiva, a ne mišićne mase, dovešće i do problema s lokomotornim sistemom (prvenstveno sa zglobovima). U tom slučaju najbolje je slediti preporučene količine hrane koje zadovoljavaju dnevne potrebe za hranjivim materijama prema starosti i telesnoj težini šteneta od strane proizvođača hrane za koju se odlučite.

Stafordi vrlo brzo rastu u prvoj godini života, a dosižu svoju normalnu visinu u starosti od otprilike 12 do 14 meseci. I mužjaci i ženke, po pravilu, svoj genetski predodređen razvoj i veličinu dosižu kroz drugu godinu života, dok je kod mužjaka zabeleženo kako svoj rast i razvoj u potpunosti završavaju u starostri od tri godine.

Standarda težina staforda kreće se od 25 do 32 kg. Najbitnije je da psi u periodu intenzivnog rasta dobiju dovoljnu količinu belančevina kako bi razvili mišićnu masu, a mišići se definišu prilikom kretanja, šetnje, trčanja, a najviše plivanja.

Pošto niste naveli kojom hranom hranite Vašu ljubimicu, mogu Vas posavetovati da na orginalnoj ambalaži pogledate analitički sastav hrane. U sastavu hrane je navedena količina belančevina (proteina), masti i retko ugljenohidrata u procentima. Psi rastu i razvijaju se od belančevina životinjskog, a manje biljnog porekla, masti i ugljenohidrati im služe u metaboličkim procesima proizvodnje energije. Najviše belančevina sadrže premium i superpremium hrane namjenjene štenadi.

Mišićna masa se uporedo razvija, ali tek sa završetkom rasta može imati svoj konačni izgled. Da biste omogućili organizmu da pravilno dovrši svoj rast i da bi se ispoljio celokupan genetski potencijal po pitanju njegovog eksterijera, preporučujem Vam da koristite hrane super premijum kvaliteta, koje su namenjene štencima velikih rasa. One podmiruju sve potrebe organizma. Vitaminsko - mineralni preparati mogu poboljšati opštu otpornost organizma, kondiciju, izgled dlake i kože, dok vitamini grupe B mogu uticati na povećanje apetita.

U našoj ponudi možete naći kvalitetne hrane koje su namenjene štencima velikih rasa, kao i veliki izbor vitaminsko - mineralnih preparata (Canina, Cafortan, Mineral, Dr. Alder's, Pet - Phos itd).


Osim ishrane, na razvoj mišićnog tkiva uticaj ima i telesna aktivnost. Naime, staford je izuzetno aktivna rasa pa, osim čestih igranja u kući ili stanu, neophodni su mu izlasci u šetnju i to nekoliko puta dnevno. Idealan je pokazatelj dobre kondicije šteneta hodanje 20-30 minuta bez zamaranja.


Štene, bez obzira na starost, možete voditi u duge šetnje, ali ne zanemarite redovno posećivanje mesta na kojima se Vaš ljubimac može igrati s drugim psima. Takvi izlasci mogu biti i dugi, jer u igri s drugim psima štene će samo odlučiti kada će se odmoriti, a kada će se igrati. U igri sa drugim psima, Vašem ljubimcu se razvijaju i drugi mišići.


Mnogo kretanja (vežbanja) i pravilna ishrana čine osnovne elemente dobrog zdravlja šteneta. Zdravi štenci su živahni, puni energije pa im je potrebno mnogo kretanja i vežbe. Staford nisu srećni i dobroga zdravlja bez mnogo kretanja i vežbe.

Kada Vaš pas završi s rastom neophodno je praktikovati aktivne kretanje i održavanje postojeće telesne mase jer su skloni debljanju ako im ishrana nije uravnotežena.

 

OZNAKE: