Povratak

Neravnomerno opadanje i menjanje štenećeg krzna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Ja posedujem žutog labradora koji ima 4 meseca, zanima me ovo: njegova dlaka kod ušiju je talasta i duža nego po kičmi i stomaku. Mi ga četkamo i kupamo i on se linja, ali ta dlaka nikako da odpadne. Ne znamo šta da radimo. Hvala. Šako


O: Štenad se rađaju sa mekanim, kratkim krznom bez sjaja. Kod labradora, boja štenećeg krzna može biti za nijansu dve svetlija nego što će biti krzno odraslog psa.


Od 3.-4.meseca počinje linjanje, tj. postepena zamena štenećeg krzna krznom odraslog psa. U ovom periodu je potrebno redovno ( svakog dana ili još bolje posle svake šetnje ), četkati psa mekanim četkama i brisati ga barem jednom nedeljno vlažnim pamučnim peškirom.


S obzirom da pas izlazi napolje, obavezno ga zaštite nekim antiparazitskih sredstava. 

U ponudi Pet Centra imate različite antiektoparazitske preparate u obliku ogrlica koje štite od 4-8 meseci ili spot-one ampule koje štite do mesec dana.

Štene menja šteneće krzno najkasnije do 6. meseca starosti. Ukoliko se to ne dogodi, što zaista predstavlja retkost, savetovala bih Vam da ishrani dodate neki od suplemenata koji dodatno hrane kožu i dlaku i tako utiču na poboljšanje kvaliteta krzna, bržu obnovu i redukciju linjanja.

U ponudi Pet Centra možete naći sledeće preparate: Biotin Forte, BH 500, Salmon oil, pet phos special, Viacutan plus itd.


Krzno odraslog psa je gusto, sa izraženom dlakom i podlakom, sjajno, grublje, nijansu ili dve tamnije od štenećeg krzna.


Za pravilan razvoj i za bolji kvalitet krzna, preporučljivo je da psa hranite superpremijum hranom koja obezbeđuje i zadovoljava sve potrebe organizma.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs