Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kako se rešiti buva kod psa i da li frontline ubija jaja buva i same buve? Da li uopšte ima neki proizvod koji ubija i buve i njihova jajašca? Hvala unapred. Radoje

O:
Frontline je ektoparazitik koji poseduje aktivnu materiju Fipronil. Fipronil je insekticid/akaricid iz grupe fenilpirazola. Kod buva, krpelja, vaški i pauši on koči presinaptički i postsinaptički tok hlora kroz membrane nervnih ćelilja. Fipronil se upliće u fiziološki integritet kanala za hlor čijem zatvaranju/otvaranju posreduju neurotransmitori (gama-amino-butanska kiselina).


Posledično, to će dovesti do ekscitaciju CNS-a kod insekata i akara i izazvati njihovo uginuće. Frontline Spot-on stavlja se na kožu pasa i mačaka između lopatica i na vratu, pa mu treba 24 sata da se raspodeli po čitavoj koži (transdermalno). Skuplja se u mastima kože i dlačnim folikulima odakle se kontinuirano otpušta. Protiv krpelja Frontline deluje mesec dana, a protiv buva dva meseca.

Međutim, savetuje se stavljanje Frontline na psa svakih 6 nedelja, a kod pasa koji pate od alergijske reakcije na ujed buve na svake 4 nedelje pa na takav način osiguravate i održavate visoki nivo zaštite ljubimaca od spoljašnjih parazita. Nakon tretmana Frontline ampulom krpelji se mogu primiti, međutim biće uništeni u roku 24 sata.

Za razliku od Frontline Spot On (gore navedeno), Frontline Combo sadrži osim fipronila i S-methopren. Njegova uloga je da kao regulator rasta insekata prekida rast i razvoj razvojnih ciklusa buva, što uključuje i jaja insekta.
 
Dakle, Frontline Combo deluje kao i Frontline Spot On s tim da Frontline Combo poseduje aktivnu materiju koja prekida razvojne cikluse buva i ujedno smanjuje i kontaminiranost s buvama u prostoru u kojem ljubimac i boravi.


Naime, poznato je da se buve samo hrane na ljubimcu, a sve ostale životne procese obavljaju u njegovoj neposrednoj blizini. Zato, primenom ovakvih preparata, moguće je umanjiti infestiranost s buvama u prostoru i zaštititi i samog ljubimca od spoljašnjih parazita.

OZNAKE: