mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li može da se psu daje supica iz kesa povremeno i da li može hleb da se daje u nekim određenim količinama. Pozdrav, Zoran


O: Hleb je hrana puna ugljenih hidrata koje psi po pravilu teško vare. Proizvodi se od različitih žitarica u čije se brašno mogu dodati različiti aditivi s ciljem dostizanja određene boje, ukusa ili izgleda. Uz to, kvasac i skrob kao stalni sastojci hleba mogu dovesti do nadimanja kod psa.

Žitarice koje su najčešće izvor ugljenih hidrata u ishrani pasa su pšenica i kukuruz. Dodaju se termički obrađene u dehidriranu hranu i konzerve.


Savetovala bih Vas da psu nikako ne dajete svež hleb, a posebno je loš svež, topli hleb jer su proizvodi od dizanih testa teže svarljivi, pa mogu dovesti do smetnji u varenju.

Instant jela su namenjena ljudskoj ishrani. Prezačinjena jela sa puno soli itekako mogu naškoditi psu, izazivajući čitav niz digestivnih poremećaja.

Najčešći posledica ovakve ishrane je gastritis. Kod jedinki sa predispozicijom i starih jedinki višak soli opterećuje rad bubrega i kardiovaskularnog sistema. O gastritisu možete pročitati u odgovoru moje koleginice Aleksandre Todosijević, dr. vet. med.,: “Hronični gastritis i ishrana”.

Mešavina supe iz kesice i hleba predstavlja primer neodgovarajućeg obroka, jer oskudeva u proteinima koji su gradivne materije i najbitniji sastojak ishrane mesojeda.

Pravilnoj ishrani je izuzetno važna za zdravlje Vašeg psa. Ona ima veliku ulogu u rastu i razvoju kod mladih pasa, ali i u održavanju dobrog zdravstvenog stanja kod pasa svih starosnih kategorija. Hrana za pse mora biti lako svarljiva i sa uravnoteženim odnosom hranjivih sastojaka.


Postoji nekoliko faktora o kojima treba voditi računa pri odabiru hrane. To su starost psa (štene, odrastao ili stari pas), nivo fizičke aktivnosti (neaktivni psi ili umereno aktivni psi, radni psi, sportski psi), fiziološko stanje (graviditet, dojenje), veličina psa (male, srednje i velike rase), kao i eventualna prisutnost nekog patološkog stanja.


Danas na tržištu postoji veliki izbor gotovih hrana za pse koje su prilagođene potrebama njihovog organizma s obzirom na navedene faktore. Najbolje bi bilo da Vašeg psa hranite gotovom dehidriranom hranom za pse, a povremeno možete dodavati i neku od konzerviranih (vlažnih hrana).


U ponudi Pet centra možete pronaći kvalitetne superpremijum hrane koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe Vašeg psa: Brit Care, Alleva, Royal Canin, Purina Pro Plan, Traniner… Ukoliko pko psa hranite superpremijum hranama, onda ne morate ništa drugo dodavati.

OZNAKE: