ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Htela bih da vas pitam za savet oko ishrane za štence stare oko 3 nedelje. Pronađeni su na ulici kao izbačeno leglo pa se trenutno ja staram o njima do udomljavanja. Izgledaju kao bebe labradora/retrivera. Jedan je težak 1kg a drugi 900gr. Progledali su ali još ne vide dobro jer i dalje nemaju reflekse i ne umeju da prate pogledom. Zubici su im nikli. Naime ja ih hranim na svaka tri sata okvirno. Hranim ih kravljim mlekom koje prokuvam i u njega dodam pavlake za kuvanje. Na litar mleka stavim 2dl pavlake. Ne znam da li je taj odnos dobar. Na internetu čitam da kravlje mleko nije dobro za štence i da može da im izazove proliv, ali ja ne znam sta drugo da im dajem pošto sam videla da je mleko u prahu za štence prilično skupo. Kad da prelazimo na čvršću hranu i šta spada u to? Negde sam čula da je dobro davati im kačamak i jogurt. Takođe me zanima koja je količina dovoljna? Bojim se da se ne prejedu pa da im ne bude loše. Ja im svakom dam po 50ml mlekca. Pozdrav, Sofija

O: Ukoliko se štenci hrane kravljim mlekom, kojem se zbog hranidbenih potreba štenaca dodaju pavlaka ili žumance, tačna doza mleka po obroku se ne može sračunati.

Međutim, moguće je okvirno pretpostaviti na osnovu količine mleka preporučenih od strane proizvođača adaptiranih mleka u prahu, koliko je mleka potrebno štenetu za jedan dan.

S obzirom da ne znamo koje je rase pas, tj. koliko će tačno kilograma imati kada poraste, preporučila bih Vam da im dajete oko 160ml mleka za ceo dan.
 
Takođe, pratite kako im se pune stomačići tokom sisanja. Stomačić treba da je vidno ispunjen, ali i dalje mekan, ne tvrd i prenaglašen. Ako su štenci nemirni nakon jela, lenji, tromi, često im se vraća sadržaj iz želuca u obliku gasova ili tečnosti, štucaju, moguće je da su pojeli previše.
 
Svakako da bi najbolja formula za ishranu tako malih štenaca bila adaptirano mleko za štence, jer se najlakše prate i upoređuju potrebe šteneta prema tabeli i stvarne potrebe šteneta, kao i njegov napredak na osnovu uzastponih jednonedeljnih merenja.
 
Ukoliko niste u mogućnosti da ih hranite adaptiranim mlekom, savetovala bih Vam da im umesto običnog kravljeg mleka,  dajete kravlje mleko bez laktoze. Laktoza je mlečni šećer, koji neke jedinke teže vare.
Ukoliko se ne svari u potpunosti, laktoza privlači vodu u lumen creva i dovodi do dijareje. Broj dnevnih obroka bi trebalo da bude 5.


Više o ishrani štenaca adaptiranim mlekom možete pročitati u mom prethodnom odgovoru: „Ishrana štenaca adaptiranim mlekom“ kao i u teksu koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., pod naslovom „Ishrana štenaca mlekom i uvođenje granulirane hrane“.

S obzirom da su stari približno 3-4 nedelje, već možete početi da ih dohranjujete i nemlečnom hranom. Ukoliko nisu u stanju da grudni koš podignu sa poda, sačekajte još par dana, jer će im tako nestabilnima biti teško da jedu kašice.
 
Kašice se mogu praviti od granula za štence (Brit Care puppy all breed, Royal Canin Starter, Trainer Starter, Belcando starter), koje se potope u pripremljenu mlečnu formulu. Nakon nekog vremena one omekšaju, te ih viljuškom možete zdrobiti. Svaki put kada je vreme za obrok, možete ih hraniti ovako pripremljenim kašicama (4-5x dnevno).  Mleko možete nakon 6.nedelje zameniti vodom, a kasnije ponudite suve granule. Sveža voda mora biti stalno dostupna.

Čišćenje od parazita je obavezno i kreće od treće nedelje starosti štenaca. Aplikacija antiparazitika se naljakše sprovodi Drontal puppy sirupom koji se dozira prema kilaži i ponavlja na svake dve nedlje do 12. nedelje. Ukoliko pas povrati unutar četiri sata  od aplikacije antiparazitika, isti se mora ponoviti.


Više o tretiranju štenaca protiv crevnih parazita pisao je kolega Milan Milanović, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom “Postupak prvog tretiranja šteneta protiv crevnih parazita”.

OZNAKE: