aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kuju bigla koja se neplanirano sparila sa lutalicom. Čuo sam da postoje neke hormonske injekcije kojima se može prekinuti trudnoća. Možete li mi reći nešto više o tome, kao i da li postoje kakve neželjene posledice pošto kuju sledeće godine planiram da pustim u priplod? Kuja je sada stara 20 meseci i ovo je njeno treće teranje.
Hvala unapred, Željko

O: Problemi sa neželjenim parenjem mogu biti mnogo ozbiljniji od same činjenice da štenad neće biti rasna. Postoji opasnost, ukoliko je mužjak znatno krupniji od ženke, da štenci budu preveliki za porođajni kanal i znatno zakomplikuju porođaj. Postoje injekcije kojima se može prekinuti trudnoća, one se daju trokratno, najčešće 3., 5., i 7. dana po sparivanju, sa tim da se nulti dan uzima kao dan kada se kuja sparila. Primenom ovih injekcija se može prekinuti potencijalna trudnoća i ne izazivaju neke ozbiljne kontraindikacije, ako se ne upotrebljavaju  često.

U svakom slučaju, morate se konsultovati sa svojim veterinarom u vezi toga kada i kako možete rešiti postojeći problem. Ako se odlučite za ovakav vid intervencije, ne bi trebalo da kuja ima bilo kakvih problema sa sledećim teranjem. Ako Vas Vaš veterinar posavetuje da iz nekog razloga ne prekidate graviditet, imajte na umu da mešanci mogu biti jako dragi i svaki je originalan, sa obzirom na to da im je majka rasna nije ih tako teško udomiti.

OZNAKE: