Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa psom, već mesec dana  vuče zadnjicu po zemlji, i primetio sam  kapljice krvi po terasi. U pitanju je ženka mešanca stara oko 13 godina. Unapred hvala na odgovoru, Neša


O:
U većini slučajeva ponašanje koje opisujete vezano je za probleme sa analnim žlezdama, mada postoje i drugi patološki procesi koji mogu izazvati ovakvo ponašanje i potrebno ih je isključiti, kao što su procesi u perianalnom području, invazija crevnim parazitima, patologija završnog tela creva i drugi. Analne žlezde se nalaze levo i desno od anusa, kod pasa su veličine zrna graška, a luče mirisnu uljasto-masnu materiju. Sadržaj tih žlezda-vrećica se prazni prilikom prolaska fecesa, a služi obeležavanju terena. Svi mesožderi, osim medveda i morske vidre, poseduju analne žlezde, a poznate su kod tvorova, kod kojih služe za obranu od predatora. I mačke izlučuju  sadržaj  iz analnih vrećica kada su uplašene.Potencijalni problemi vezano za analne žlezde nastaju kada ne dolazi do njihovog redovnog pražnjenja, što ima za posledicu nakupljanje sadržaja, povećanje broja bakterija i mogućnost infekcije. 

Često lizanje i griženje perianalnog područja kao i češanje i neugodan miris, znaci su koji upućuju na takvo stanje, a moguć je i nastanak promena na koži po celom telu. Ponekad dolazi do nastanka fistule ako je infekcija dugotrajna i jaka. Najčešće je dovoljno manualno pražnjenje vrećica, a ponekad je u težim slučajevima potrebna aplikacija antibiotika i dodatni tretman, u zavisnosti  od komplikacije i težine procesa. Ishrana bogata vlaknima se preporučuje kao preventiva problema u smislu održavanja redovne defekacije kod psa i pražnjenja analnih žlezda.


U svakom slučaju preporučujem da se obratite Vašem veterinaru koji će pregledati psa, postaviti dijagnozu i sprovesti redovnu terapiju.

OZNAKE: