Povratak

Starosna granica za parenje i teranje kod starije kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Ženka bernandinca je imala teranje početkom januara 2014. god. Kada se može očekivati novo teranje i da li će ga biti s obzirom da joj je sedam godina? Ukoliko dođe do toga da li da je parimo s obzirom na njene godine? Hvala unapred,

Slađana

O: Po pravilu se estrus kod kuja ciklično ponavlja svakih 6 meseci. Polni ciklusi kod starijih kuja su po pravilu nepravilni, a njihova plodnost znatno manja. Međutim, teranje kod kuja ne prestaje potpuno ni kod vrlo starih jedinki, što znači da ne postoji analogija s menopauzom kod žena. Promene koje se mogu očekivati su produženje perioda između dva teranja, izostanak teranja ili odstupanja u spoljašnjim znacima tipičnim za pojedinu fazu. Krvarenja mogu biti oskudna ili pojačana. Ženka bernandinca sa punih osam godina je prestara da bi postala majka. Vaša kuja spada u pse velikih rasa, koji ranije (u starosti 5  - 6 godina) postaju seniori. Za kuje velikih rasa važi donja granica za parenje, tj. do starosti od 4 - 5 godina.

Ovo pravilo važi uopšteno za sve kuje koje su zdrave i za koje veterinar na osnovu kliničkog pregleda utvrdi da nemaju zdravstvenih smetnji zbog kojih graviditet nije preporučljiv (npr. hronične bolesti, neuhranjenost).

Graviditet je posebno stanje kada organizam ženke ulaže veliki napor da za 58 - 68 dana donese na svet mladunce koji su sposobni za samostalan život, uz ishranu i negu koju im neko vreme obezbeđuje majka. Organizam mlade ženke lakše ispunjava sve zadatke koji se od njega traže. Starije ženke su sklonije pojavama komplikacija tokom graviditeta, kao i tokom porođaja. Naime, karlične kosti su se odavno formirale, a na zglobovima je već došlo do degenerativnih promena što sve ukupno negativno deluje na tok porođaja, što iziskuje završetak porođaja hirurškim putem. U nekim situacijama, komplikacije koje nastanu mogu dovesti do letalnog ishoda. Nažalost, ne bih Vam preporučila da pustite kuju da se pari.

Za kuje u ovoj dobi preporuka bi bila sterilizacija zbog mogućih (i vrlo učestalih) razvoja bolesti vezanih uz maternicu i jajnike. Mogu biti razvijene i cistične promene na jajanicima koji uzrokuju nepravilno teranje (teranje traje duže od uobičajenog ili se javlja češće nego inače). Navedene promene dovode do hronične upale same maternice i njene infekcije gnojnim bakterijama, širenja upale na okolne organe kao što su mokraćni mehur i bubrezi.

Zbog mogućih problema sa genitalnim traktom kuje, koji su danas veoma česti, preporučila bih Vam da porazgovarate sa Vašim veterinarom o sterilizaciji kuje.

.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs