Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Jako mrzim kada odem kod drugarice koja ima psa i kada primetim kako dlake lete po stanu. Razmišljala sam da nabavim Maltezera jer sam pročitala da se ne linja ali po nekim sajtovima ljudi kažu da se njihovi psi linjaju. Da li možete da mi preporučite neku vrstu malog (da ne raste jako velik jer mi treba za stan) psa koji se ne linja. Hvala unapred. Nataša

O: Zbog držanja pasa tokom godine uglavnom u kući i stanovima gde se temperatura kreće od 20-24 C, dlaka kod naših ljubimaca konstanto opada, što znači da će "dlake biti svuda" tokom cele godine. U sezoni linjanja (proleće i jesen) dlaka će još više otpadati nego inače. Pse bi trebalo što više izvoditi vani tokom godine, iščetkati van stana ili kuće, u njihovu uobičajenu hranu dodati preparate koji sadrže vitamine B-kompleksa, esencijalne masne kiseline, cink... Preparati se dodaju već krajem zime i početkom jeseni da bi se koža pripremila za pojačano linjanje, da bi dlaka bila sjajna i lepe boje i nešto manje opadala. Rase za koje je tipično da im manje ispada dlaka te su pudla i maltezer.

Maltezer je mali pas za pratnju sa bogatom, svilenom belom dlakom koja pada do zemlje sa svih strana. Dlaka je jednoslojna, bez poddlake, i ne bi trebalo da bude ni talasasta ni kovrdžava. Trebalo bi da bude sjajna, gusta, teška dlaka od oko 22 cm. Boja joj je čisto bela, iako je prihvatljiva svetla boja slonove kosti. Duge viseće uši i rep su gusto pokriveni dlakom, a rep je nošen preko leđa.

Dobro građen Maltezer izgleda kao da pluta po zemlji ispod oblaka bele dlake. Svakodnevno češljanje duge dlake je veoma važno, ali morate biti pažljivi jer je dlaka veoma meka. Dlaka na vrhu glave je najčešće svezana u topknot kako ne bi bila na očima. Neki vlasnici svoje pse šišaju na kratko kako bi manje vremena provodili uređivajući svog psa. Maltezer se linja sasvim malo ili čak ni malo i dobar je za one koji pate od alergije.

Više informacija o maltezeru možete pročitati u tekstu moje koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., pod naslovom „Maltezer“.

Iako se psi ove rase po pravilu ne linjaju, dlaka se obavezno mora redovno četkati, češljati i šišati (za izložbene pse karakteristične su specifične frizure), jer u protivnom poraste i vrlo se brzo zapetlja, što daje neuredan izgled, ali može da rezultira i problemima sa kožom. Za održavanje frizure pudle treba znati oblikovati, pomoću aparata i makaza, a za to treba dugogodišnje iskustvo. Vi kao vlasnik možete redovno da četkate dlaku da se ne stvaraju čvorići, ostalo prepustite frizeru.

Preporuka je da psa vodite jednom mesečno frizeru. Postoje posebni šamponi za pudle ili za dugodlake pse. Delove lica oko očiju je potrebno svakodnevno čistiti - obrisati maramicom i svakodnevno voditi računa o higijeni očiju (koristiti specijalne preparate za tu namenu), jer su kod njih česte infekcije očiju.

Šišanje je jako važno ne samo sa higijenskog već i sa medicinskog aspekta. Dlačni pokrivač ako se ne održava redovno može biti uzrok stvaranja stanja koja vode u pojavu oboljenja kože. Preobilna dlaka može stvoriti anaerobne uslove što pogoduje  razvoju  anaerobnih bakterija,  dermatitisa ili piodermije.

Često je lakše i sigurnije kompletno doterivanje psa poveriti profesionalcu. Koliko juče rezervisana za izvesne rase kovrdžave ili grube dlake, složena veština doterivanja danas se upražnjava kod svih pasa, uključujući tu i mešance. Pudli je potrebno doterivanje svaka dva meseca.

OZNAKE: