Povratak

Svrab i prisustvo različitih vrste dlake tokom menjanja štenećeg krzna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam štene engleskog koker španijela, staro 7,5 meseci. Primetila sam razliku u dlaci na leđima - vrat, kao i gornja polovina leđa su pokriveni dugačkom, zlatno-riđom dlakom; dok je donja polovina leđa pokrivena mekanom, kratkom žutom, paperjastom dlakom, nalik onoj koju je imao kao mlađi. Pitala sam veterinara, kaže da je to normalan proces, i da on tim redosledom menja bebi dlaku za odraslu dlaku. Mene konkretno zanima - da li pojačano češanje i grickanje u toj regiji, koje je očigledno posledica buva, može biti uzrok takvoj mekanoj i paperjastoj dlaci? Što se buva tiče, on vec dva meseca nosi Kiltix ogrlicu, koja mu očigledno i nije nešto mnogo pomogla, s obzirom na to da se češe. Da li mogu pored te ogrlice da mu stavim jos neku zastitu, npr. ampulu? Inače ga hranim Cibau junior hranom, uz koju dobija kuvan pirinač i šargarepu, tunjevinom, belim mesom, jogurtom, surutkom, dajem mu jednom nedeljno i sirov žumanac, Dime začin za dlaku, riblje perle, Pet Phos tablete, juneća rebra (meso i kost zbog zuba)...Ja mislim da je to idealna ishrana za njegov pravilan rast i razvoj, kao i za lepotu njegove dlake.
Srdačan pozdrav, Milica iz Niša

O: Optimalan rast i razvoj šteneta se obezbeđuje kvalitetnom i izbalansiranom ishranom. Hrane superpremium kvaliteta su kompletne,  te ishranom isključivo ovim hranama, pas može u potpunosti iskoristiti svoj genetski potencijal, koji se između ostalog ogleda i u lepoti krzna. Ukoliko ste se ipak odlučili za mešovitu ishranu, onda je potpuno opravdano dodavanje suplemenata u količini koju je proizvođač naveo. Problem sa krznom koji opisujete je vrlo verovatno posledica zamene štenećeg krzna, krznom odraslog psa koje je karakteristično za rasu kojoj pas pripada. Po pravilu do godinu dana starosti pas zameni svo krzno.

Kontrola spoljašnjih parazita je obavezna tokom čitave godine. Kiltix ogrlica je  dovoljna zaštita protiv buva i krpelja, ali ukoliko je potrebno, njeno dejstvo se može pojačati dodavanjem Advantix ampule koja sa ogrlicom deluje sinergistički narednih mesec dana. Advantix takođe deluje i na komarce i muve. Svrab koji Vaš pas oseća je verovatno niskog intenziteta i povremeno češkanje neke regije ne može dovesti do pojave rasta abnormalnog krzna, niti do poremečaja prilikom zamene krzna.
 
Intenzivno češanje mehanički skida krzno, pa predeo kože koji pas češe, vremenom postaje slabije prekriven krznom, a kasnije, kada se dlačni pokrivač razredi, javljaju se razderotine na koži. Dlaka spontano izrasta nakon prestanka dejstva mehaničkog nadražaja. Ukoliko je i pored Kiltix ogrlice koža psa iritirana, savetovala bih Vam da koristite antialergijske šampone i/ili spot-one preparate koji umiruju svrab i pomaču koži da se brže regeneriše, povećavajući njenu prirodnu otpornost( Essential spot-on ili Allerderm spot-on). 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs