Milan Milanovic v2

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

 
P: Pre dva dana mi je uginuo pas, šarplaninac, tek napunio godinu dana. Krupan, jak a nije ugojen i  debeo, imao je oko 75 kg, živio u velikom dvorištu na placu 30ari, pušten da se slobodno kreće, trčao i skakao po volji. Ujutru oko devet sati je pojeo doručak, granule gotove hrane sa malim  dodatkom od kuvane kukuruzne prekrupe. Nije bio alav, svaki obrok je jeo iz dva tri navrata, ponašanje veselo, aktivno. Kad sam se vratio nakon nepuna dva sata zatekao sam ga kako leži na boku, otvorenih očiju, usta otvorena, jezik ispao i plavkaste boje. Nije bilo tragova povraćanja, pene na ustima, nema ni tragova proliva. Zanima me ima li mogućnosti da je otrovan kad nema tih simptoma. Jedino što je neobično bilo je da se malo nakon uzimanja doručka dva puta kratko nakašljao kao da izbacuje nešto iz grla, a nije bilo ništa. Nakon toga sam ga ostavio i kad sam se vratio bio je već mrtav, gotovo skroz hladan, samo teme je bilo malo toplo i između nogu, sve ostalo je već bilo hladno i još opušteno. U grlu nije imao ništa jer kad sam pritisnuo grudni koš čulo se strujanje vazduha. Kažu mi da je to bio infarkt srca, a pročitao sam da je moguće i da je otrovan. Bio sam u velikom šoku i nisam hteo da ga nosim na obdukciju ali bih ipak voleo da čujem i vaše mišljenje. Hvala puno na odgovoru! Milovan

O: Treba odmah napomenuti da je bez obdukcijskog nalaza nemoguće odrediti uzrok same smrti, stoga sve navedeno je pretpostavka nekih mogućih uzroka. Iznenadna smrt obično nastupa usled zastoja rada srca ili prekida disanja koji mogu biti primarni uzroci ili su sekundarno izazvani usled drugih bolesti. Neki od uzroka nagle smrti  su subaortalna stenoza, aneurizma, tromboemolija (obično plućna), kardiomiopatije (slabost srčanog mišića koja može nastupiti sekundarno nakon virusne ili parazitarne infekcije), supraventrikularna tahikardija, krvarenje (može se pojaviti bez vidljivog razloga, a vrlo često nastaje kod  hemangiosarkoma, ali je češće kod pasa starijih od 6 godina), toksini (iako obično postoje neki klinički znakovi). Karakteristično je gotovo za svaki od navedenih uzroka da uginuće nastupi tokom nekoliko sati ili kraće. Uginuće u toku nekoliko dana (2 - 5 dana) može uslediti usled akutnih bolesti zarazne ili ne zarazne prirode, otrovanja i sl.
 
Dilatacija i torzija (proširenje i okretanje) želuca je oboljenje koje se javlja samo kod velikih rasa pasa sa dubokim grudnim košem kao što su nemački ovčari, bokseri, nemačke doge, dobermani, veliki šnauceri, šarplaninci. Kada se torzija želuca pojavi, pas vrlo brzo ulazi u stanje šoka, jer želudac, zbog svog promenjenog položaja, vrši pritisak na krvne sudove od životne važnosti. Do trovanja dolazi u slučajevima kada životinja slučajno pojede kumarinske derivate s hranom u sučajevima neopreznog postavljanja mamaca. Mehanizam toksičnog delovanja tih otrova zasniva se na sprečavanju delovanja K vitamina u procesu zgrušavanja krvi. Dolazi do oštečenja  kapilara što se manifestuje krvarenjima na različitim mestima.

Za manifestaciju bolesti potrebno je nekoliko dana. Toksično dejstvo pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova.Velike doze unesene u organizam mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih sudova, pad krvnog pristiska, te uginuće zbog hemodinamskog kolapsa. Trovanje se manifestuje bledilom vidljivih sluznica, slabošću životinje, krvarenjima po telu u obliku manjih ili većih hematoma po uškama, butovima, u okolini zglobova kao i  po vidljivim sluznicama. Krvarenja su moguća i subkutano, u mišiću, ispod pleure i peritoneuma, u plućima, u mozgu, tj. u svakom tkivu. Pojava pene na ustima  nastaje usled gušenja koje je nastupilo kao posledica nekog od navedenih stanja. U svakom slučaju pravi uzrok uginuća je moguće naslutiti i konačno utvrditi tek nakon obavljanja obdukcijskog nalaza i drugih postmortalnih analiza.

OZNAKE: