Povratak

Leukemija, terapija i poboljšanje krvne slike kod obolelog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v2

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, zanima me na koji način mogu mom psu da poboljšam krvnu sliku nakon prve hemoterapije citostatikom cyclophosphanide? Pre prve terapije broj leukocita mu je bio 200.000. Veterinar kaže da sledeću analizu krvi radimo tek posle treće hemoterapije. Pored propisanih lekova (analgin, panklav, pronison), ja mu dajem i ekomer, cafortan  i Hepatic hranu od Royal Cannin-a. Od mora preparata na tržistu, zamolila bih Vas da mi preporučite neki za poboljšanje krvne slike i detoksikaciju, jer su mu unutrašnji organi uvećani. Da li mogu da mu dajem Oligovit ili kompleks B vitamina, jer od prve hemoterapije ima problema sa zadnjim nogama, često mu klecaju i otežano se kreće. Da li je to posledica Pronisona? Osim problema sa zadnjim nogama, moj labrador je veseo, ima apetit i nikad niko ne bi posumnjao da boluje od leukemije.
Hvala unapred. Jovana

O: Leukemija predstavlja nekontrolisano umnožavanje ćelija krvi i koštane srži. Ukoliko se tumorozna proliferacija odnosi na leukocite i njihove predhodnike govorimo o leukozama koje su širi pojam od leukemije.

Postoji više oboljenja koja se odnose na ćelije bele loze hematopoetskog aparata. Agranulocitoza je znatno smanjenje broja granulocita ili njihov potpuni nedostatak u perifernoj krvi, usled oštećenja koštane srži. To ima za posledicu slab imunološki odgovor čak i na banalnu infekciju. Ova bolest se javlja i kod mačaka, a kod pasa se javlja nakon primene veće doze estrogena.

Leukoza predstavlja nenormalno umnožavanje belih krvnih zrnaca sa ireverzibilnim bujanjem limfatičnog ili mijeloidnog tkiva. Limfatična leukemija se češće javlja nego mijeloidni oblik leukemije. Kod svih oblika leukoze etiologija nije u potpunosti rasvetljena. Limfadenoza je hipertrofija i bujanje limfocitnog tkiva koje u krvnoj slici prati najčešće ogromno povećanje broja limfocita. Klinička slika se ogleda u hiperplaziji limfnih čvorova uključujući i tonzilarno tkivo. Zapaža se otežano gutanje, povraćanje, otežano disanje, kašalj, povećana slezina, povećana jetra, hidrotoraks, ascites.

Postoji i posebna vrsta limfocitne leukemije gde nije povećan broj leukocita, već samo procenat ćelija limfocitne loze, sa prisutnom anemijom i trombocitopenijom. Mijeloidna leukemija se javlja ređe kod pasa i mačaka. Usled bujanja granulocitne loze u koštanoj srži uvek postoji veliki otok slezine. Klinički sindrom nije tako karakterističan kao kod limfatične leukemije. Limfoproliferativni i mijeloproliferativni poremećaji kod životinja su izuzetno teški i terapijom se pokušava produžiti život pacijenta koliko je to moguće. Ono što je značajno pomenuti da poboljšanje zdravstvenog stanja životinje nije i kraj terapije životinje. U zavisnosti od forme leukoznog procesa primenjuju se sledeće terapijske metode i to: hemioterapija, terapija zračenjem, hirurški zahvat i transplantacija koštne srži.

Terapija prednizolonom kod pasa je najmanje agresivna i ima najmanje neželjenih efekata, ali su i remisija i preživljavanje kod pacijenta nakraći. Terapija se sprovodi sa najmanjim dozama potrebnim za postizanje željenog efekta, jer u suprotnom njihova dugotrajna primena u visokim dozama dovodi do poremaćaja rada nadbubrežne žlezde,  a imaju i izraženo kataboličko dejstvo na muskulaturu, vezivno tkivo i kosti. Hemoterapeutici sprečavaju razvoj tumoroznih ćelija, a prema mehanizmu delovanja podeljeni su u nekoliko grupa. Ciklofosfamid koji se koristi kod pasa takođe može imati brojne negativne efekte kao što su supresija koštane srži, mučnina i povraćanje, gubitak dlake, hemoragični cistitis. Ovo su ozbiljni terapeutici i koriste se u terapiji malignih bolesti kada je njihova primena od životnog značaja u odnosu na njihove negativne strane.

Hranljive materijije i vitamini koji pomažu u poboljšanju krvne slike i uspostavljanja normalnog broja leukocija jesu sledeće:

- vitamin C - deluje u sinergiji sa beta-glukanima,  koji je neophodan za funkciju leukocita i za regulaciju dejstva stresa na organizam;
- pivski kvasac - kompleks vitamina i mineralnih materija koji imaju pozitivno dejstvo na imunološki sistem, kao što su prirodni enzimi (vitalnost kod štenadi);
- kompleks B vitamina;
- kolin (štiti jetru);
- folna kiselina (učestvuje u proizvodnji belih krvnih zrnaca),
- glutacija (proizvodnja anti-tela),
- malucidin (dejstvo antibiotika);
- jaja, riba, jetra, surutka i živina su bogati esencijalnim amino kiselinama.

Kao dodatak u ishrani Vašeg psa možete da uključite i tablete Cani Immun-Anivital, a možete ih pronaći u prodavnicama Pet centra. Ovaj preparat sadrzi beta-glukanin iz kvasca koji reaguju na receptore belih krvnih celija, vežu se na njih i tako aktiviraju otpornost celog organizma.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs