Povratak

Upala testisa (orhitis) kod psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U pitanju je pas, mešanac, star 9 godina. Iznenada je pre dva dana promenio raspoloženje, počeo da podiže zadnju levu nogu, zatim da povraća da bi mu se nakon toga levi testis uvećao, otvrdnuo i koža potamnela. Pojavilo se crvenilo na koži koje se sada širi prema penisu. Molim vas, imate li ideju? Primio je antibiotik, infuziju, ali nije pomoglo.
Jelena

O: Klinička slika koju ste opisali može ukazati da se radi o orhitisu, tumoru testisa i sl.

Orhitis najčešće nastaje usled neke traume (udarac, mehanička ozleda i sl.), može nastati kao posledica periorhitisa ili kao neka metastatska infekcija (bruceloza, tuberkuloza), gde uzročnik krvlju dospe u testise. Znaci upale testisa mogu biti različiti i uglavnom zavise od toga da li je u pitanju akutna ili hronična upala testisa.

Kada je u pitanju akutna upala testisa, oboleo testis je povećan, bolan, najčešće dolazi do pojave povišene temperature, oslabljenog apetita i otežanog hoda.

Kod hronične upale testisa uglavnom su znaci bolesti suptilniji. Bol je slabije izražen, dok promene u apetitu i visini temerature ne moraju da budu velike, čak mogu i izostati. Lečenje akutne upale testisa se svodi na aplikovanje antibiotika, dok je hronična upala testisa uglavnom neizlečiva.

Otok testisa može biti i nezapaljenske prirode, tj. da je njegovo povećanje posledica razvoja tumoroznog procesa. Pošto tumori rastu kontinuirano, povećanje testisa je konstantno i taj proces je bezbolan. Takođe nema poremećaja apetita i povišenja telesne temperature. Kod životinja se najčešće javljaju seminomi i karcinomi. U početnom stadijumu bolesti, tumor izaziva promene samo u tkivu testisa, dok su kod uznapredovalih slučajeva zahvaćeni limfni čvorovi. Metastaze se najčešće nalaze na jetri, plućima i  medijastinumu. Osnovni pregled je bimanuelna palpacija, a dopunjuje se ultrazvučnim pregledom skrotalnog područja. Konačna potvrda dijagnoze je histološka analiza.

Preporučujem Vam da pratite savete Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs