Povratak

Novo štene u stanu / prilagođavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam maltezera starog 2 meseca. Kod mene je već tri dana i često, često spava. Ponekad mi izgleda kao da namerno leži na podu otvorenih očiju i neće da se šeta po stanu, da istražuje stan... Pitam se da li je mali pa mora toliko da spava, da li je možda tužan, bolestan ili samo lenj? U stanu živimo ja sestra mama i tata i svi mu pridajemo mnogo pažnje, naravno kada imamo vremena, ali sigurno od nas četvoro tokom dana četiri sata provedemo u igri sa njim, a čim igra prestane on legne u kućicu ili ispod stola ili bilo gde i spava. Ja i sestra smo toliko želele tog psa, a sad se toliko brinemo da možda nije bolestan. Unapred hvala! Maja

O: Kada dovedete svog novog psa prvi put u Vaš dom, on će verovatno biti uplašen i zabrinut jer se nalazi u njemu potpuno novoj i stranoj sredini. Budite veseli i pažljivi sa njim, pružite mu mnogo pažnje i ljubavi, dozvolite mu da istraži svoju novu sredinu te se na nju navikne. S obzirom da je razdoblje privikavanja na novu sredinu i okruženje najmanje 7 dana, omogućite mu u tom razdoblju okruženje u kojem se u miru može navići na Vas, a i Vi na njega. Izbegavajte buku, gomilu stranaca te bilo kakve glasne zvukove koji ga mogu uplašiti.

Ne kažnjavajte i ne vičite na svog psa pa čak i ako nešto pogrešno uradi ili napravi nered. Na samom početku vašeg druženja, budite pažljivi u odgoju jer u suprotnom možete dobiti plašljivog psa koji će se svega bojati, dok će pozitivna iskustva stečena tokom prvih nekoliko dana boravka u Vašem domu pozitivno uticati na Vaš budući odnos. Osigurajte Vašem psu njegov vlastiti "ćošak". Stavite mu kutiju ili pseći krevetić u topli ugao gde nema promaje. U Pet centru možete pronaći prostirke i krevetiće za pse različitih dimenzija, a najbolje se odlučiti za onaj koji će moći koristiti i kad poraste. Vaš pa će koristiti to mesto za odmor i spavanje, te će se u njemu osećati sigurnim i zaštićenim. Takođe, obezbedite mu igračke sa kojima će se zabavljati dok Vas nema (ne ostavljajte ga duže vreme samog kod kuće), ali i gristi ih u fazi zamene zubića.

Poštujte privatni život Vašeg psa kada se on nalazi na svojem posebnom mestu (ležaju), nikako ga ne vucite napolje već mu dozvolite da on sam iz njega izađe. On se mora osećati sigurnim kada se nalazi u svom "utočištu". Nakon što se pas privikne na svoj novi dom, Vas i Vašu porodicu, možete ga voditi i među druge ljude. Psi su prirodno druželjubivi i Vaš će pas uživati u druženju sa Vama, ali i sa "psećim prijateljima". Naravno je vaćno da pas ima adekvatnu zdravstvenu zaštiti (vakcine, sredstva protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita...). Svakako vodite brigu i o eventualnom gubitku apetita, naglom smanjenju ili povećanju telesne težine, preteranoj potrebi za uzimanjem tečnosti, prečestom ili nedovoljnom mokrenju, krvavu ili mekana stolicu, povraćanje, dlaku bez sjaja...  Kada primetite pojavu nekog od ovih simptoma, posebnu pažnju obratite da bi videli da li se simptomi ponavljaju, te ako Vam se čini bolestan, svakako posetite veterinara.

Ne postoji neko univerzalno pravilo kojim bi se moglo odrediti koliko je aktivnosti potrebno za pse, već je potrebno individualno posmatranje kako bi se odredilo koliko aktivnosti i koje vrste pas ima potrebu. Budite pažljivi i strpljivi prema Vašem novom kućnom ljubimcu jer će Vam vratiti višestruko, kako samo oni to znaju, doživotnim prijateljstvom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs