Povratak

Psi koji žive u dvorištu / kućica za psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam u planu da od proleća psa rase Rotvajler, koji će napuniti 6 meseci, držim u dvorištu. Koji su mu uslovi potrbni, tj. kako treba izgledati kućica i prostor u kome će boraviti.
Pozdrav, Ivan

O: Za psa smeštenog u dvorištu dobro je da ima  boks  koji omogućava bolji smeštaj. Preporuka je da  su kućice otporne na sve vremenske uticaje, izrađene od masivnog drveta, izolovane – lamperija, stiropor, MDF ploče, izolovan pod, pokrivene šindrom. Dobro je da je ulaz u kućicu natkriven zbog kiše i snega. Kućica mora biti podignuta od poda i smeštena na prostoru gde nema udara vetra. Na vrata kućice je potrebno staviti gumeni pokrov koji pokriva celi otvor što će smanjiti prolaz hladnog vetra, snega i susnežice. Kao prostirku za kućicu dobrao je koristiti slamu, a može i seno ili drvene strugotine (ne sitna piljevina). Treba izbjegavati staru ćebad, novine i sl. jer  su manje udobne i manje tople  za psa. Najčešće korišćena i najjeftinija stelja je od slame. Pšenična slama najbolja je za stelju jer čini dobar, topao i udoban ležaj

Slama od ječma čini adekvatnu stelju, ali može bockati i iritirati kožu. Slama od zobi se brzo navlaži i natopi. Potrebno je da je kućica primerene veličine, odnosno da pas u njoj može sediti i ležati ispružen, međutim  prevelike kućice nisu adekvatne jer se gubi temperatura.
 
Psi koji žive na dvorištu prilagode se  na promenjive spoljašnje uslove, ali uvek moraju imati mogućnost da uđu u zaštićen prostor kad osete da je hladno. Koja temparatura psu odgovara vidi se po ponašanju psa. Ako boravi kratko u kućici i veselo skače može ostati napolju, ali ako boravi duže u kućici ležeći u kružnom položaju i drhti potrebno ga je staviti u topliju prostoriju.
 
O izboru kućice za pse  pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u odgovoru Pravilna kućica za psa

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs