ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa mešanca,starog 6 meseci, malog rastom.  Malopre je pao sa visine i nisam siguran da li je polomio ili uganuo nogu. Već sam stavio hladnu oblogu i vidim da se pojavi otok. Pas cvili kada diram nogu jer boli. Šta sada? Kod veterinara idemo za par sati sati. Molim vaše misljenje. Pozdrav. Mirko

O: Uganuće (distorsio) je kratkotrajno pomeranje zglobnih površina, pri kojem dolazi do istezanja ligamenata i zglobne čašice a u težim slučajevima može doći i do pucanja zglobne čašice. Ono nastaje kao posledica nepravilnog opterećenja zgloba pri skoku ili pogrešnom koraku. Klinički se uganuće manifestuje iznenadnom hromošću visokog stepena, otokom, temperiranošću i pojavo bola zahvaćenog mesta. U lakšim slučajevima životinja prestaje da šepa za nekoliko sati ili dana, a otok spontano nestane. U težim slučajevima, kada je došlo do rupture zglobne čašice, prognoza je nepovoljna, a lečenje dugotrajno. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i Rtg snimka. Uganuće se leči se stavljanjem hladnih, a zatim toplih obloga, mirovanjem te imobilizacijom bolesnog zgloba kroz minimalno 14 dana.

Prelom (fractura) kosti označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva. Može nastati usled neke traume ili spontano (ukoliko je kost kroz duži period izložena delovanju neke spoljašnje sile). Prelomi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prelom je povreda kod koje je prekinut tok kože ili mišića iznad kosti zbog pomeranja koštanih fragmenata. Kod zatvorenog preloma je očuvana celovitost mekih tkiva. Prema obliku,prelomi se dele na: kose, prelome sa više koštanih fragmenata, prelome sa defektom (otkine se deo kosti). Prema broju, prelomi mogu biti jednostruki ili složeni.
 
Klinički se manifestuju otokom, bolom, krvarenjem ili krvavim podlivom (kod otvorenih preloma), životinja uglavnom štedi oboleli ekstremitet, šepa, a zbog bola se manje kreće, slabije jede i depresivna je. Zaraštanje kosti zavisiće od uzroka koji je izazvao prelom, ali i od starosne dobi životinje - kod mlađih jedinki prelomi brže zaraštaju. Princip zaraštanja preloma je da se vezivne stanice iz periosta umnažavaju i oko mesta loma stvaraju ''omotač'' koštani kalus. On okoštava i drži koštane fragmente. Nakon toga se preoblikuje i zamenjuje koštanim tkivom.
 
Prelomi se dijagnostifikuju Rtg pretragom / snimkom. Leče se fiksiranjem koštanih fragmenata kako bi se oboleli ekstremitet što manje pomerao ili se leče osteosintezom (operativnim zahvatom spoje se koštani fragmenti). Zaraštanje je dugotrajno,u proseku 3-4 nedelje.
 
 

OZNAKE: