Povratak

Infestacija crevnim parazitima/Gliste kod šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene maltezera staro 2 meseca. Jutros sam primietila da analno izbacue gliste. Prema obliku i boji bih rekla da je rieč o toxacari canis. Dala sam joj Drontal tabletu. Rekli su mi da joj dam čitavu i da bi trebala imati diareju nakon toga. Međutim, nije imala stolicu, ali je povraćala i drhtala. Čini mi se čak da žvače nešto dok povraća, mogu li to biti gliste i hoće li ih izbaciti? Šta dalje?
Unapred zahvalna, Tijana

O: O invaziji glistama kod štenadi pisali smo detaljno u ranije objavljenim odgovorima: Opasnost po zdravlje šteneta zbog invazije glistama, Crevni paraziti (tretiranje šteneta).

Prolaskom kroz creva i pluća lare oštećuju tkivo, a iz probavnih organa nose na sebi različite mikroorganizme tako da izazivaju upalu i gnojenje tkiva. Odrasli paraziti u crivima oštećuju i nadražuju sluznicu, ako su sklupčani mogu uzrokovati i začep creva.

Paraziti izlučuju antienzime i otpadne materije i njima remete probavu hrane u crevima, a uz to i štetno deluju na kardiovaskularni sistem i nervni sistem što je moglo dovesti do simptoma drhtanja. Kod štenaca je bolest dobro izražena. Počinje potišćenošću, i promenjenim apetitom. Štene dugo i učestalo povraća, a u povraćenom sadržaju katkad se mogu naći nedozrele i odrasle gliste (koje dođu u želudac antiperistaltikom). Izmet je kašast, može imati primese sluzi i krvi. U slučaju jake invazije mogu se u izmetu naći odrasle gliste. Tonus mišića stomaka popušta pa se u invadirane štenadi javlja tzv. obešeni stomak. Koža gubi elastičnost, dlaka sjaj i postaje vrlo lomljiva. Otrovi koje izlučuju paraziti štetno deluju na mozak pa štene može imati simptome u obliku nervnih poremećaja kao što su grčevi i delimična ili potpuna oduzetost. U hodu se zanose zadnjim delom tela i brzo se umaraju. Zbog ometanja probave i resorpcije hranjivih materija, naročito minerala, kalcijuma i fosfora, invadirani štenci imaju neprijatan zadah iz usta i obolevaju od rahitisa.

Gore navedeno su klinički simptomi kod invadiranog šteneta koje nije čišćeno od glista. Štene koje ima gliste može imati proliv, a može nemati niti jedan simptom, pogotovo ako je na vreme očišćeno. Nakon čišćenja može imati proliv, može izbaciti gliste, ali ih i ne morate videti.

Vrlo je važno da ste proveli dehelmintizaciju („čišćenje“) i bitno je da ponovite dehelmintizaciju za 14 dana.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs