aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 4,5 g. starog mopsa. Pas mi nakon scake vakcinacije otekne, oči mu se zatvore, veterinari kažu da je to anafilaktički šok na vakcinu i da ga više ne vakcinišem. Takođe kažu da se nisu nikada susreli sa tim da pas na takav način reaguje na vakcinu. Šta vi mislite o tome te šta da radim sobzirom da je zakonom propisano obavezna vakcinacija. Takođe, proteklih par dana primetila sama je to? Sutra idem kod veterinara, ali me zanima i vaše mišljenje.
Hvala, Sonja

O: Kao i kod ljudi, tako i kod pasa i mačaka, postoje slučajevi reakcija na vakcinu. Ako se ipak naprave porešenje, zaključuje se da je ipak veći rizik ne vakcinisati psa, nego što postoji mogućnost reakcije na vakcinu. Reakcije na vakcinu, mogu biti lokalne i sistemske. Od lokalnih reakcija, na mestu aplikacije, najčešće se pojavljuje crvenilo, otok, bol, pa i krastice i apscesi. Krastice se često pojavljuju i na drugim delovima tela, koji su udaljeniji od mesta aplikacije vakcine.

Od sistemskih reakcija, često dolazi do anafilaktičke reakcije, koja uključuje probleme sa respiratornim i kardiovaskularnim sistemom, a ako se pravovremeno ne reguje, ubrzo dolazi do stanja šoka i smrti. Ovakve rakcije nastaju ubrzo nakon aplikacije vakcine, pa se iz tog ratloga obavezno savetuje da vlasnik, nakon vakcinacije, ostane sa životinjom u ambulanti još najmanje pola sata. Ređe ovakve reakcije nastupaju kasnije, u okviru 24 sata. Prema američkim naučnim studijama, anafilaktički šok se javlja svega jednom na 15 000 vakcinacija. Anafilktički šok ponekad se može manifestovati atipičnim znacima ovog stanja, npr. simptomima od strane sistema za varenje, kao što su proliv i povraćanje. Ipak češći su simptomi kao što su bedilo vidljivih sluznica, hladnoća ekstremiteta, otok glave, jezika, grla, otežano disanje, srčana aritmija, ubrzani rad srca, ali vrlo slabo bilo, te drugi simptomi respiratornog, kardiovaskularnog i živčanog sustava. Kod pojave ovakvih simptoma vrlo brzo se mora reagirati epinephrinom, intravenoznim otopinama, kiseonikom i drugim lekovima. Anafilaktički šok najčešće nastaje kod vakcinacija vakcinama koje sadrže inaktiviranog, odnosno mrtvog uzročnika bolesti, odnosno najčešće kod vakcina protiv besnila, leptospiroze i corona virusa. Takve vakcine sadrže relativno velike količine virusa ili bakterija u dozi, te adjuvanse, koji podstiču imunološki odgovor životinja. Upravo ove karakteristike vakcine dovode do anafilaktičkih reakcija. Kod vakcine protiv besnilapas zapravo reaguje na uljni nosač u vakcini. Kao što znate, zakonom je propisano obavezna vakcinacijae pasa svake godine i to vakcinom koja je propisana zakonom. Što se tiče vakcinacije protiv zaraznih psećih bolesti, ona zakonom nije obavezna, ali se naravno preporučuje, mešutim u ovom slučaju imate mogućnost izbora jer postoje različite vakcine, od različitih proizvođača. Kod pasa sklonih kožnim alergijama i sl., češće se javljaju reakcije na vakcinu i to najčešće u sezoni alergija. Kod nekih vakcina protiv virusnih zaraznih bolesti mogu se javiti simptomi od strane nervnog sistema, što se često manifestuje encephalitisom. Vakcine protiv psećeg adenovirusa tipa 1 često dovode do uveitisa, poznatijeg pod nazivom blue eye.

Ako je Vaš pas nedavno vakcinisan, vrlo je velika verovatnoća da su problemi koji su nastali na koži posledica vakcinacije. Ovakve promene mogu biti posledica i pada imunološkog sistema, kožnih infekcija, problema sa analnim vrećicama, reakcije na hranu. Svakako psa odvedite veterinaru kako bi se utvrdio uzrok nastalim promena, i kako bi se započelo sa adekvatnom terapijom.

OZNAKE: