Povratak

Gastritis / Dijetna ishrana - intestinal hrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo francuskog bulldoga starosti 10 meseci. Počeli smo da ga hranimo Pedigree hranom za štence, međutim počeo je povraćati nakon svakog obroka. Otišli smo kod veterinara i diagnostifikovan mu je hronični gastritis, bio je dve nedelje na dijeti, jeo samo kuvano meso i išao na terapiju. Posle terapije i dijete malo mu je bilo bolje, hranili smo ga suvom hranom, Hill's  za štence, ali stanje mu nije bilo bolje i povraćao je svake nedelje. Zatim smo prešli na Royal Canin, mešutim stanje se nije menjalo. Sada ga hranimo isključivo kuvanom hranom i povraća samo sluz i sukrvicu, ne znamo više kome bi se obratili jer smo pokušali razne savete drugih ljudi, ali stanje je isto. Unapred hvala, Miloje.


O: Iako se reč gastritis koristi u svakodnevnom govoru, reč je o jednoj od najnejasnije definisanih pojava u gastroenterologiji. Pod pojmom gastritisa u širem smislu podrazumevamo sve upalne promene sluznice želuca. Određivanje podgrupa gastritisa, prema uzročniku ili prema vrsti upalnih promena, zaista je složeno i izmene u definicijama su vrlo česte.

Gastritis može biti akutni (erozivni) ili hronični (neerozivni), što zavisi od toga kada je nastao kao i od simptoma koji se pojavljuju u nekoj od podgrupa. Često akutni gastritis nastaje zbog uzimanja nekvalitetne suve hrane, disbalansa elektrolita, stresa, te zbog štetnih popratnih pojava nekih terapijskih sredstava. Erozivni gastritis uzrok je krvarenja iz gornjeg delasistema za varenje, ali razlog njegovog nastanka ipak često ostaje nerazjašnjen. Akutni gastritis uključuje sve upalne promene sluznice želuca, kao što su akutne erozije želuca, erozivni gastritis te akutni hemoragični gastritis. Ponekad akutni erozivni gastritis ne uzrokuje nikakve simptome, ali najčešči su povračanje, gubitak apetita, kao i bol na pritisak u području želuca.

Blago krvarenje zbog oštećenja sluznice u akutnom gastritisu primećuje se kao promena boje stolice u crnu (tzv. melena). Ređa su obilnija krvarenja kada dolazi do povraćanja krvi, pada pritiska i drugih simptoma hipovolemijskog šoka. Jedina pouzdana metoda dijagnostifikovanja ove bolesti je pregled sluznice jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva posebnim uređajem (ezofagogastroduodenoskopija). Pri hroničnim upalnim promenama sluznice želuca u sluznici se mogu pronači limfociti i plazma ćelije. Promene sluznica želuca mogu biti površne (supeficijalni gastritis), ali i teške, koje dovode gotovo do nestanka sluznice (atrofičnigastritis). Osnovna dijagnostička metoda za dokazivanje hroničnog gastritisa takođe je ezofagogastroduodenoskopija, kao i histeloška analiza sluznice želuca dobijene biopsijom. Često životinja nema gotovo nikakve simptome, dok se kod drugih pojavljuje povraćanje, gubitak apetita, bolovi u predelu želuca i malokrvnost, koja se prepoznaje po slabom podnošenju napora. Ponekad ove brojne simptome prati i gubitak težine. Kako je hronični gastritis prekanceroza (podobno tlo za razvoj raka), u krajnjim fazama bolesti mogu se primetiti i znakovi razvoja zločudnog tumora (raka), kao što su izrazit gubitak težine, trajna bol u području želuca, mučnina, povraćanje pa je važno kod hroničnog gastritisa njegovo lečenje. Kod lečenja hroničnog gastritisa najvažnije je zaštititi želučanu sluznicu lekovima te prilagođena ishrana. Nespecifične mere su redovno uzimanje dnevnih obroka i izbegavanje nadraživanja sluznice želuca (nekvalitetna suva hrana, previsoke ili preniske temperature hrane i vode i sl.).

Savetujem Vam da uradite kompletan pregled vašeg psa i svakako preporučujem da psu dajete medicinsku hranu namenjenu gastrointestinalnim smetnjama kao što su "Intestinal" od Royal Canina, "i/d" od Hill´sa ili "Intestinal" od Eukanube, podijeljenu na više obroka tokom dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs