mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:Topli pozdrav još jednom! Vlasnica sam boxera starog 2,5 meseca koji je oboleo od rahitisa. U konsultaciji sa više veterinara konstatovali smo tu dijagnozu. Prednje nogice su mu se totalno iskrivile i jedva hoda, strašno za videti. Trenutna terapija su mu tablete kalcijum + fosfor, riblje ulje i jednom nedeljno prima neke koktel inekcije. Moje pitanje je da li je rahitis izlečiv i da li prima dovoljno dobru terapiju. Da li je moguće da će ukoliko ovo ne urodi plodom (a već 3 nedelje nema nikakvih pomaka) biti neophodna operacija? Da li je on u dobi kada još sve nije tako alarmantno? Unapred zahvalna na odgovoru!
Nevena


O: Rahitis je oboljenje kostiju štenadi i mladih pasa. On se javlja  za vreme rasta kostiju mladunčeta, kao posledica poremećaja u metabolizmu kalcijuma, fosfora kao i mikroelemenata. Javlja se kao posledica nedovoljne zastupljenosti ovih materija u hrani ili kao posledica neizbalansiranog obroka šteneta. Vitamin D je važan za deponovanje mineralnih materija u razvoju koštanog sistema.

Rahitis je kod štenadi veoma česta pojava i gotovo da ne postoji štene koje nije predisponirano za nastanak ovog oboljenja. Potrebe za hranljivim i mineralnim materijama kuje u toku graviditeta su povećane, a štenad po rođenju veoma intenzivno rastu, što zahteva veliku količinu hranljivih i mineralnih materija u ishrani. U ranom nastanku rahitisa kod štenadi stare 45 - 50 dana primećuje se da se štenad nesigurno kreću, brzo zamaraju i vrlo često leže na stomaku sa raširenim nogama. Bolno reaguju pri palpaciji zglobova, štenad su apatična, a apetit im je smanjen. Posle 10 - 15 dana štenad se lakše kreću i radije ustaju, a na cevastim kostima nastaje krivljenje sa pojavom koštanih kvrga. Na prelazu koštanih u hrskavičave delove rebara stvaraju se takozvane brojanice - kvržice. Posle 30 - 40 dana od nastanka bolesti dolazi do uznapredovalih deformiteta, tako da se podlaktice spiralno povijaju (takozvani O stav). Ukoliko se ne otklone uzroci koji su doveli do rahitisa i ne sprovede terapija, ovi deformiteti skeleta i zglobova ostaju kao trajne posledice kada štene završi svoj rast.

Ako se rahitis javi u uzrastu šteneta do 4 meseca starosti (kao što je slučaj sa Vašim štenetom), prognoza je povoljna i uz pravilno lečenje, stalni veterinarski nadzor i pravilnu ishranu doći će do izlečenja. Rahitis se leči otklanjanjem svih uzroka koji su do njega doveli, a prvenstveno pravilno izbalansiranom ishranom. Kada se govori o ishrani šteneta obolelog od rahitisa najbolje bi bilo da to bude ishrana  premium ili super premium hranom za mlade pse u razvoju, jer jedino tada možete da budete sigurni da su sve hranljive i mineralne materije zastupljene u količini i odnosu koji je neophodan za pravilan rast i razvoj šteneta. Takođe ukoliko je štene invadirano crevnim parazitima (što je veoma često slučaj), onda je neophodno redovno sprovoditi dehelmintizaciju (svakih 25 - 30 dana), jer crevni paraziti (posebno Askaride) svojim prisustvom i toksinima oštećuju crevnu sluzokožu i tako dovode do poremećene resorpcije kalcijuma i fosfora u digestivnom traktu.

Još jednom treba naglasiti da je lečenje rahitisa dugotrajan proces i morate biti uporni, a terapija rahitisa mora biti pod stalnim veterinarskim nadzorom.

OZNAKE: