mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koja je razlika izmedju repelenta i otrova za krpelje...Kakav je preparat Advantix i dali ja mogu da joj nanesem, a ne veterinar? Marijana


O: Repelenti su supstance koje služe da odbiju krpelje da ne dolaze na životinje , dok insekticidi koji su kontaktni su supstance koje ubijaju ektoparazite kada dođu u kontakt sa kožom. Preparat Advantix je istovremeno i repelent i kontaktni insekticidid. Advantix je preparat koji efikasno odbija krpelje, muve, komarce i papatače, te ubija buve i krpelje. Buve  svojim  ubodima  stvaraju  neprijatnost  i  svrab,  a mogu uzrokovati alergijski dermatitis. Isto tako mogu preneti pseći pantljičaru, kao i uzročnike zaraznih bolesti. Krpelji svojim ubodima mogu preneti boesti koje su opasne i za pse i za čoveka: krpeljski meningoencefalitis, babaezioza, erlihioza itd. Komarci prenose uzročnike nekoliko zaraznih boesti na životinje i ljude. Posebno su opasni za pse jer mogu preneti dirofilariozu. Papatači su mali insekti slični komarcima. Njihovi ubod izazivaju iritaciju i svrab, a često prenose uzročnika lajšmanioze. Muve svojim ubodima često uzrokuju svrab i pojavu rana na ušima.

Celokupan sadržaj pipete koji je namenjen psima određene telesne mase  treba istisnuti između lopatica, tako da vrh pipete treba da bude odaljen 3-5 cm od kože psa. Pas treba da bude u stojećem položaju. Kod težih pasa, sadržaj pipete se aplikuje na 4 mesta počevši od ramenog pojasa do baze repa. Preparat se nanosi samo na neozleđenu kožu. Psa ne bi trebalo kvasiti 2 dana pre i posle primene preparata. Zaštita traje 4 nedelje, te se nakon isteka dejstva ponovi aplikacija.

OZNAKE: