Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovanje. Imam labradora starog 9 godina. Pre oko mesec dana imao je problem s malom nuždom, nije mokrio normalno već kap po kap, znao je tako i po 10 minuta da stoji. Veterinar je preporučio da krenemo prvo sa tabletama  Panklav, i da ga pratimo par dana. Kuvali smo mu i Uvin čaj, zavoleo ga je i dosta pije. Stanje se malo stabilizovalo, kad oseti veću potrebu ode na svoje mesto u dvorištu i normalno mokri, ali još uvek dok leži mu kaplje što to ranije nije bio slučaj da mu se dešava. Međutim pre 5 dana je počeo da odbija hranu, čaj je tražio ali nije ustajao i drhteo je. Veterinar mu je izmerio temperaturu imao je 41, dao mu dve injekcije, a posle toga je dobijao još dva dana.

Mi i dalje nastavljamo sa tabletama Panklav i čajem, međutim primetili smo da teže ustaje, dok hoda prednju levu nogu diže pa spusti, a i zadnje jedva vuče, ide ukoso, i gubi kontrolu nad njima, nema ravnoteže, prošeta svega pet minuta i nakon toga se baci na zemlju. Nejede puno, i krče mu creva dok pije čaj. Šta bi bio uzrok tome i kako da mu pomognemo dalje pošto smo jako vezani za njega.
Unapred hvala! Maja

O: Otežano mokrenje može biti simptom zapaljenja mokraćne bešike, obstrukcije donjih urinarnih puteva urolitima, tumora mokraćne bešike.

Zapaljenje mokraćne bešike - Cystitis vesicae irinarie je najčešće oboljenje odvodnih mokraćnih puteva kod pasa, a u većini slučajeva se češće pojavljuje kod kuja. Može biti akutno i hronično, a po karakteru supstrata može biti kataralno (cystitis catarralis), hemoragično (cystitis haemorrhagica) i gnojno (cystitis purulenta).

Prema uzroku nastanka može biti primarno i sekundarno. Kao predisponirajući faktori primarnom zapaljenju mokraćne bešike mogu biti prehlade i činioci koji dovode do nemogućnosti oticanja mokraće (tumori, zapaljenja prostate, paraliza detruzora, grč mokraćne bešike itd.). Najčešći uzrok zapaljenja bešike je bakterijske prirode (P.miriabilis, E.colli, Pseudomonas, Streptococcae i Staphylococcae.). Infekcija bešike može nastati ascedentno iz spoljne sredine preko uretre i descedentnim putem iz bubrega preko uretera. Sekundarno do zapaljenja mokraćne bešike dolazi kod virusnih infektivnih bolesti (štenećak, zarazno zapaljenje jetre, leptospiroza, parvoviroza i dr.).

Kod akutnog zapaljenja mokraćne bešike opšte stanje u većini slučajeva nije promenjeno. Ponekad se javi apatija i pad apetita, dok se pojava povišene temperature ređe javlja. Klinički simptomi se ispoljavaju u čestom mokrenju sa manjim mlazevima, pri čemu se luči manja količina mokraće, ponekad kap po kap. Može se primetiti napinjanje i bol pri mokrenju. Mokraća je gusta, neprijatnog mirisa, zamućena i ima primesa krvi.

Kod pasa se najčešće javljaju uroliti magnezijum - amonijum - fosfata, kacijum oksalati, urati, a znatno ređe cistinski, silikatni i kalcijum fosfatni. Od svih nabrojanih tipova urolita, kod pasa se u najvećem broju slučajeva javljaju struvitni uroliti, u kombinaciji sa ureaza-produkujućim bakterijama Staphylococcus ili Proteus spp. Razlaganjem proteina, kao njihov krajnji produkt dolazi do pojave uree u mokraći. U slučaju postojanja bakterija koje poseduju ureazu (enzim koji razlaže ureu), Staphylococcus ili Proteus spp, urea se razlaže na NH4+, koji ulazi u sastav struvita.

Tretman struvita se svodi na odstranjivanje urolita i prevenciju ponovnog stvaranja (najčešće korišćenjem medicinske hrane). Medicinska hrana smanjuje mogućnost stvaranja NH4+, Mg2+ i PO4-3 u urinu (siromašna je fosfatima i magnezijumom), povećava količinu izlučene mokraće (razređuje mokraću - smanjujući pojavu kristalizacije), održava nizak Ph (<6). Takođe, nizak nivo proteina osigurava da se u urinu nađe manja koncentracija uree, koja je preteča amonijumovom jonu. Neophodno je primeniti i antibiotsku terapiju na osnovu rezultata antibiograma, radi rešavanja populacija bakterija u urinarnom traktu.

Savetujem Vas da uradite detaljniji pregled kod veterinara kako bi ustanovili uzrok i prirodu oboljenja urinarnog trakta a shodno tome i primenili blagovremenu  terapiju.

Što se tiče problema koji su vezani za kretanje takođe je potrebno psa detaljno pregledati i ustanoviti da li se radi o promenama lokomotornog aparata ili je nekoordinisano kretanje poremećaj ravnoteže.

O poremećaju ravnoteže smo pisali ovde


OZNAKE: